Gandul.info
Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
5003 vizualizări 8 iun 2011

Reorganizarea administrativ-teritorială a României va avea locîn acest an. Este un lucru hotărât de preşedintele Traian Băsescuşi de PD-L, peste capul Parlamentului şi fără consultareacetăţenilor. "Cred că în acest an vom fi capabili să avem oreorganizare administrativă", spune şeful statului. "ConducereaPD-L a fost mandatată să discute cu partidele din coaliţie despreforma de reorganizare a României", zice premierul Emil Boc. "Efoarte necesar să ne mişcăm repede, astfel încât alegerile localedin 2012 să aibă loc pe noua organizare administrativ-teritorială",adevăr grăieşte gura deputatului PD-L Sulfina Barbu. Aşadar, cine acrezut că regiunile lui Boc sunt doar opt baloane de testat spaţiulpublic iar noua harta administrativă se va desena în 2-3 ani s-aînşelat. Incert este doar numărul unităţilor, care urmează însă săfie negociat, foarte curând, cu UDMR. Uniunea a propus 16 regiunişi ţine să existe una neoficial numită Ţinutul Secuiesc. PD-Ltrebuie doar să găsească o formulă de compromis, care să împacenaţionalismul maghiar cu cel românesc, după care poate merge pe"calea cea mai simplă", cum preciza Traian Băsescu, a asumăriirăspunderii de către guvern pe proiectul de lege.
Nu cred că, într-un stat democratic, un partid are dreptul sădecidă, de capul lui, reorganizarea administativ teritorială aţării. Un astfel de demers trebuie dezbătut şi votat în Parlament,mai ales că partidul care-l susţine nu se mai bucură de încredereapopulaţiei, iar cetăţenii, a căror viaţă intră într-un alt malaxorbirocratic, trebuie consultaţi prin referendum.
Nu cred în proiectele apărute peste noapte şi prezentate opinieipublice ca fiind urgente, fiindcă, fără ele, nu primim 10 miliardede la UE, nu ne modernizăm şi nu progresăm. PD-L a avut şi timp, şimajoritate parlamentară pentru a trece o lege prin cele douăCamere, dar nu a făcut-o pentru că nu a considerat-o o prioritate."În momentul de faţă şi până la încheierea perioadei de programare,în 2013, nu este posibilă şi nici de dorit o reorganizareteritorială", declara pe 4 octombrie 2010, la un seminar, ministrulDezvoltării Regionale, Elena Udrea. Ce s-a schimbat de-atunci şipână acum de li s-a inversat pedeliştilor gândirea şi vor să bageRomâniei pe gât o reformă administrativă radicală, fără studiileştiinţifice şi consultările tuturor factorilor interesaţi, pe caredoamna Udrea le considera necesare, prin toamnă? S-a modificat doarstrategia electorală a PD-L, care apasă pe toate pârghiile laîndemână ca să-şi crească şansele în alegeri, iar regionalizareaeste o bună ocazie de a slăbi influenţa Opoziţiei, înteritoriu.
Nu cred că o reorganizare administrativ-teritorială eficientă poatefi gândită de Cabinetul Boc, care a dat măsura capacităţii salelimitate de a reforma, în domeniile Educaţiei şi Sănătăţii, unde abăgat, iarăşi, cu forţa legi aşa-zis "curajoase" pe gâtuloamenilor. Nu cred în sloganul "Apropiem administraţia decetăţean!", pe care îl debitează premierul, cum nu cred nici înbunele intenţii ale unui partid care loveşte în baronii locali, darse comportă ca şi cum el însuşi ar fi marele baron alRomâniei.

Citește și: