Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
10895 vizualizări 5 feb 2012

E un du-te-vino la palat: preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte, pe rând, la Cotroceni, cu partidele parlamentare. În discuţie, ratificarea Tratatului european privind stabilitatea economică şi financiară, precum şi funcţionarea Parlamentului României, adică subiecte, în practică, deja consumate. Săptămâna trecută, la Bruxelles, şeful statului şi-a dat acordul pentru adoptarea Tratatului, acesta urmând să fie ratificat de Legislativ  până în 2013,  şi, tot săptămâna trecută, Opoziţia a intrat în grevă parlamentară. Ce rost mai are, aşadar, această dezbatere politică post factum?

Înainte de petrecerea evenimentelor, ea ar fi avut sens: preşedintele ar fi obţinut girul partidelor pentru regulile fiscale dure convenite de ţările membre ale UE şi ar fi dezamorsat, poate, protestul USL, dacă s-ar fi dovedit receptiv la unele dintre propunerile acesteia. În urmă cu două săptămâni însă fierbeau pieţele şi reţelele de socializare, televiziunile şi telespectatorii lor, iar pentru domnul Băsescu - temerarul comandant de navă, ce nu ratează niciodată destinaţia, cum s-a exprimat – a lua în seamă avertismentul de furtună este semn de slăbiciune. Acum, că vânturile s-au mai domolit, se lasă, în fine, dus de briza dialogului, cu o agendă subire, din care doar al doilea punct lasă loc de suspans şi li se pare unora interesant.

Lui Ionel Blănculescu, de pildă, fost ministru al Autorităţilor de Control în Guvernul Năstase, actualmente consultant economic şi partizan al proiectului Roşia Montană, care a declarat, la RTV, că se simte onorat de nominalizarea sa ca posibil urmaş al lui Emil Boc, la şefia guvernului. El ar accepta, bucuros, funcţia şi – ce emoţionant! – ar transfera programul de austeritate de la populaţie, la marii corupţi şi evazionişti, îngrăşaţi încă de pe vremea când dl Blănculescu era şef la Control. Şi lui Adrian Năstase, analist pe blog, i se pare că premierul Boc este pe picior de plecare şi partidele ar fi chemate la Cotroceni pentru a desemna un înlocuitor, dar, prevăzător, menţionează că este doar „o variantă de scenariu”.

Zvonurile despre o iminentă demisie a primului ministru au apărut după durităţile neobişnuite din ultimul birou politic al PD-L şi după ce mai mulţi lideri ai partidului au spus, public, că o remaniere s-ar putea să nu fie de ajuns. Emil Boc a refuzat să comenteze speculaţiile, precizând că decizia sa o va afla, mai întâi partidul, iar preşedintele Traian Băsescu a declarat că premierul îi este şi îi va fi, în continuare, „partener în ceea ce este de făcut”, părând, aşadar, să infirme şuşotelile din culise. Şi, totuşi, la o înţelegere cu Opoziţia -  dacă şeful statului este, într-adevăr, interesat de deblocarea activităţii parlamentare – nu poate ajunge decât acceptând înlocuirea Cabinetului Boc, cu unul de tehnocraţi, nesupus politic, care să garanteze alegeri corecte. Altfel, USL îşi face numărul şi îşi vede de grevă, majoritatea trebuind să tragă până la ultimul om ca să adune cvorumul de şedinţă. Sigur, preşedintele ar putea spune că Opoziţia este iresponsabilă, demolatoare, că periclitează stabilitatea economică, angajamentele faţă de UE etc., dar cine mai stă să-l asculte?!

O mare parte dintre români va trage, scurt, concluzia că nu vrea să cedeze niciun dram de putere, lucru care o va nemulţumi profund. Or, dacă dl Băsescu, aflat la ultimul mandat, este  gata să primească un nou val de ostilitate, PD-L nu e. Partidul l-a demis, deja, pe Emil Boc. Au făcut-o Blaga, Oltean, Stănişoară, Cristian Preda, chiar şi Elena Udrea, vorbind despre guvernul care „atârnă ca o greutate de picioarele partidului”. Nu au nimic cu Boc personal, dar pentru binele comun, prim-ministrul cu acest nume trebuie sacrificat. Iar preşedintele Băsescu are exeperienţă în debarasarea de parteneri.              

Citește și: