Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
27 vizualizări 1 mar 2011

Potrivit unei "Invitaţii de presă", miercuri, 2 martie, va fi semnat la Palatul Parlamentului "Protocolul de colaborare guvernamentală şi parlamentară între formaţiunile politice din interiorul Coaliţiei aflate la guvernare". Cam pompos enunţ şi cam misterios protocol. În afara câtorva declaraţii făcute la Oradea, cu ocazia congresului, de câţiva dintre liderii maghiari, în rest tot politicianul "din interiorul Coaliţiei" a tăcut ca peştele. Şeful grupului parlamentar al minorităţilor altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, care ameninţa săptămâna trecută că nu va semna protocolul pe motiv că nu-i cunoaşte conţinutul, mai nou, după ce a luat la cunoştinţă, fiind invitat la negocieri, prezintă momentul semnării ca pe un show de teatru şi film. "Dacă aţi organiza un astfel de eveniment, aţi spune ceva presei, înainte, despre el? Dacă aţi face-o, ce impact ar mai avea?" m-a întrebat nedumerit deputatul, ca şi când e de la sine înţeles că vorbim despre episodul pilot al varieteului "Politicienii au talent".

Ori poate că protocolul conţine un opis cu cele mai intime preocupări ale domnilor parlamentari sau cu niscaiva reţete ale succesului în afaceri politice. Păi, din câte am înţeles de la udemerişti, era vorba că documentul stipulează un număr important de proiecte legislative propuse de formaţiunile semnatare, precum şi deadline-ul fiecăruia pe motiv de grabă majoră. Întrebarea este dacă domnii parlamentari, organizatorii show-ului, fac legi doar pentru domniile lor ori poate şi pentru noi, restul plătitorilor de taxe, care i-am trimis acolo ca să ne reprezinte şi nu ca să ne sfideze.

Oare n-ar fi normal să ştim şi noi, înainte de începerea spectacolului, în ce condiţii semnează PDL, strâns cu uşa de către UDMR, un protocol prin care i se cere imperativ ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare să fie gata Legea Statutului minorităţilor naţionale, iar până în 2012, eventual, Legea de reorganizare a regiunilor României, din punct de vedere economic, depusă în Senat de UDMR şi trecută, tacit, prin această cameră în urmă cu un an?

N-am înţeles prea exact, din declaraţiile maghiarilor făcute la Oradea, în ce măsură sunt importante acele aşa-numite "şi alte legi economice", cuprinse în protocol şi amintite la pachet, dar am înţeles exact că priorităţile UDMR din protocol sunt Legea Statutului şi Reorganizarea administrativ-teritorială din perspectiva noilor regiuni de dezvoltare, cele două proiecte devenite obiect de şantaj la adresa democrat-liberalilor.
"Dacă un anumit proiect, o anumită iniţiativă pică din această agendă, fie din cauza PDL-ului, fie din cauza noastră, înseamnă că nu mai avem majoritate parlamentară. Iar când nu vom avea majoritate, în Parlament, pe un anumit punct din protocol, atunci, într-adevăr, guvernul nu mai are susţinere", a decretat implacabil noul lider al UDMR, Kelemen Hunor.

Actuala postură a PDL, aflat pe o poziţie retrogradabilă în clasamentul încrederii electoratului, disperarea de a nu pierde controlul puterii şi, implicit, posibilitatea de a organiza alegerile din 2012, nu lasă partidului condus de Boc nicio alternativă. Premierul şi compania se văd obligaţi să semneze toate proiectele de lege impuse de UDMR, indiferent de consecinţe în plan social şi naţional pe care acestea le vor genera.
Secretul maghiarilor este un secret al lui Polichinelle - prevederile Legii Statutului minorităţilor, coroborate cu prevederile Legii de reorganizare pe 16 regiuni de dezvoltare - dintre care una este formată din actualele judeţe Harghita-Covasna-Mureş - vor conduce la finalizarea singurului deziderat major pe care UDMR nu l-a împlinit sub bagheta lui Marko Bela, aşa cum afirma la congres fostul lider al maghiarilor - autonomia teritorială.

"Sunt scopuri care sunt în programul nostru deziderate de 21 de ani şi rămân acolo. Şi vom aduce argumente de fiecare dată, vom încerca prin mijloace politice să demonstrăm că autonomiile existente în Europa pot funcţiona şi în România", a spus Hunor.

Cu siguranţă, protocolul misterios care va fi semnat astăzi, ca un spectacol de sunet şi lumină, este unul dintre "mijloacele politice" invocate de noul lider al UDMR.

Citește și: