Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
28 vizualizări 17 apr 2011

O vreme, chiar am crezut că preşedintele Traian Băsescu are planuri mari pentru PDL. Că încearcă să-i bage integritate-n oase şi reformişti, în conducere, că doreşte să-i dea o imagine proaspăt spălată, că vrea ca Emil Boc să demisioneze din guvern pentru a-i şterge urâta amintire din memoria electoratului, că va pune, în locul lui, un tehnocrat pentru a recredibiliza Executivul şi, implicit, partidul, asigurându-se, totodată, că lupta pentru conducerea acestuia din urmă este corectă, iar puţinele resurse bugetare nu vor fi cheltuite pe pomeni electorale. Am crezut că, dacă tot este implicat până-n gât în alegerile din PDL, acţionează, logic, în interesul acestuia, mergând pe calea care i-ar fi sporit şansele în alegerile de anul viitor. După declaraţiile făcute de şeful statului în conferinţa de presă din staţiunea Covasna, este evident că m-am înşelat şi că, în ceea ce priveşte partidul, Traian Băsescu mai este interesat de un singur lucru: să-l stăpânească.
Doar astfel se explică izbucnirea plină de ranchiună şi trufie la adresa lui Vasile Blaga, rivalul lui Emil Boc în competiţia pentru preşedinţia PDL, şi poziţionarea categorică în favoarea premierului. O afirmaţie pare să-l fi deranjat în mod deosebit pe domnul Băsescu, aceea în care secretarul general pedelist spune că vrea să-i fie şefului statului "partener vertical, nu slugă". De aceea, îl amendează, imediat, pentru "atac" în stilul mogulilor, îl degradează de la statutul de lider, la cel de "caporal" - şef peste o "căprărie", fiindcă de mai mult nu ar fi capabil -, şi îi neagă orice contribuţie de organizator la campaniile electorale prezidenţiale. Niciun pedelist nu a beneficiat de o atenţie atât de sporită şi nu a primit atâtea replici acide în plină figură. Aceasta înseamnă că bătălia pentru putere din PDL reprezintă, pentru Traian Băsescu, o chestiune personală şi, indiferent care vor fi consecinţele electorale în 2012, în mai, anul acesta, trebuie să fie reales Emil Boc, spre a naviga, în continuare, lăţit pe două luntre. Chiar şi atunci când le-a dat pedeliştilor temă pentru acasă - înlocuirea premierului, îi rezervase acestuia un nou mandat în fruntea partidului, Vasile Blaga constituind o ameninţare pentru preşedintele obsedat de control. Mă îndoiesc că, dacă ar deveni şef de partid, "caporalul" s-ar apuca să-l scoată definitiv de sub tutela lui Traian Băsescu, punându-l pe alt făgaş, însă dialogul cu acesta ar fi, poate, mai bolovănos, viziunile politice prezidenţiale ar fi, mai des, puse sub semnul întrebării, iar unele evoluţii s-ar vedea uşor înceţoşate, de la Cotroceni.
Nici reformist, nici moralist, nici om nou, ci vechi pedelist şi fost ministru, înconjurat de alţi "foşti", Blaga nu ar reuşi să galopeze cu PDL prin sondaje, dar nici nu i-ar face mai rău. Cu Emil Boc şi preşedinte de partid, şi premier, însă, pedeliştii pot pune cruce speranţelor de creştere electorală. Peste trei ani, mic şi ignorat în opoziţie, PDL are şanse să ajungă un somnolent azil politic, în care preşedintele se va putea retrage, odată ce îşi va încheia mandatul. Nu va mai avea, atunci, probleme cu controlul, ci cu minţile pensionarilor, captive în minunata lume a lui Gheorghe Flutur, cu pajişti verzi, oiţe scriitoare, greieri risipitori şi premieri-furnicuţe.

Citește și: