Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
26062 vizualizări 3 dec 2013

Care este explicaţia comportamentului afişat de T. Băsescu? Nu mai candidează la vreo funcţie în stat – şi atunci, la ce bun această hărţuială electorală stearpă cu  USL şi V. Ponta?

Răspunsul este, cred,  simplu şi în acord cu stilul animalului politic Băsescu. Ca să conteze în continuare în viaţa politică, din care, urmând exemplul lui Iliescu, a declarat că nu va ieşi decât cu picioarele înainte, nu are decât o soluţie: să fie liderul opoziţiei „de dreapta” în anii care urmează.

Pe Băsescu nu îl mai interesează „poporul”, cu care oricum a pierdut contactul încă din vara lui 2012. De aceea a şi făcut la scenă deschisă afacerea din Călăraşi, care îl transformă în imagine publică într-un moşier, un latifundiar pe banii statului, ai zisului popor. Conştientizează deficitul masiv de imagine pe care îl încasează astfel, dar nu-i mai pasă.  Cam aşa cum A. Năstase, în iarna lui 2005, după ce pierduse alegerile prezidenţiale, s-a dus şi a măcelărit zeci de mistreţi la Balc.

Băsescu a avut grijă ca în zona PDL şi partidelor -maxitaxi de dreapta să nu existe niciun lider de marcă. Prin urmare, nu are decât să hărţuiască puterea actuală în tot anul electoral 2014 pentru ca după ce pleacă de la Cotroceni să devină automat liderul opoziţiei. Şi să fie chiar un arbitru în alegerile prezidenţiale, după cum deja a anunţat: îl voi vota pe Crin Antonescu, dacă ajunge în turul doi cu candidatul PSD.

La rândul său, V. Ponta primeşte atacurile lui Băsescu ca pe o mană cerească.  Acţiunile dubioase şi erorile guvernului său au astfel acoperire în tot momentul: noi vrem să vă mărim salariile şi pensiile, vrem să facem bine, dar, deşi m-am rugat de el, m-am dus şi la Cotroceni, l-am luat şi pe Isărescu cu mine, nu ne lasă Băsescu, moşierul pe banii statului, care urăşte poporul.

Acuzaţiile reciproce Băsescu Ponta vor funcţiona în următoarele luni ca un mecanism bielă-manivelă spre beneficiul politic al ambilor, căci nu au nimic de împărţit, ţintele lor sunt diferite. Iar Crin Antonescu va încerca să se suie pe biela-manivelă, ca Buster Keaton în Mecanicul „Generalei”, pentru a câştiga preşedinţia. De aici şi poziţia moderată, „raţionalistă”, nicidecum isteroidă, ca în cazul liderului PSD Ilie Sârbu, a lui Antonescu faţă de actualul conflict Băsescu – Ponta.

Cine n-are nimic de câştigat din această tarantelă în trei? Ghici, ghicitoarea mea.

Citește și: