Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
16330 vizualizări 27 iun 2012

Îl văd pe Victor Ponta gonflat de orgoliu, gata să plesnească de ambâţ, bătând din picior ca un copil care cere urgent să primească toate jucăriile. Îşi doreşte atât de mult să reprezinte şi el România în afară, încât e gata să facă totul ţăndări înăuntru. Dictatura Băsescu îi stă, mă scuzaţi, în gât, împiedicându-l să ducă mai repede la îndeplinire democraţia Ponta.

"Eu voi merge la Consiliul European", a sărit ca ars dl. Ponta, la câteva minute după ce Curtea Constituţională îi dăduse biletele de Bruxelles d-lui Băsescu. Dl. Ponta e premierul premieră: pentru întâia oară asistăm la o schimbare de atitudine a unui jucător important faţă de arbitru. "Nu suntem de acord cu decizia Curţii, dar o respectăm" fusese maximul ofensiv pe care politicienii din România şi-l permiseseră în raport cu această instituţie. De data aceasta, dl. Ponta nu este de acord şi nu respectă. Nu-i convine decizia, sare cu pumnul la arbitru şi spune că acesta e cumpărat. Ameninţă că o să-l trimită şi pe Jucător în tribune şi-o aşa o să joace numai USL pe tot terenul, de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga.

Dl. Ponta şi-a dat azi un mare gol. A pierdut nu pentru că CCR l-a declarat câştigător la puncte pe Traian Băsescu, ci pentru ţâfna cu care a înţeles să piardă. A apărut la televizor abia înecându-şi frustrarea, a împărţit în cel mai pur şi dur stil băsist bunii de răi ("Băsescu cu cei cinci judecători, noi cu poporul"), călcând în picioare o instituţie a statului (Curtea Constituţională) şi punând-o în conflict cu o altă instituţie esenţială (Parlamentul).

Pe Victor Ponta-l doare azi în Curtea Constituţională, după cum deunăzi îl durea în TVR, în ICR sau în alte părţi moi ale statului, acolo unde fiecare guvernare şi-a vârât propriii politruci. Durerea d-lui premier nu e că respectivele instituţii sunt politizate, ci că sunt politizate cu cine nu trebuie. Unica preocupare a noii guvernări în luna scursă de la instalare a fost să-i ridice de pe scaune pe clienţii vechii guvernări şi să ocupe posturile cu noii clienţi. Este doar ultima expresie a unui dublu limbaj supărător cu care Victor Ponta se dovedeşte un demn urmaş al înaintaşilor lui iluştri.

Ce să înţeleagă lumea din ameninţarea lui Victor Ponta că va cere poporului să rezolve această problemă pe care respectivul popor habar n-avea că o are? De ce va fi Traian Băsescu suspendat dacă merge la Bruxelles? Care va fi motivul concret de suspendare? Dl. Ponta ajunge în situaţia ridicolă de a-l suspenda pe preşedinte pentru că - cel puţin în accepţiunea CCR - acesta a respectat Constituţia.

Până ce CCR va fi înlocuită în România cu Plenara USL, această instituţie şi deciziile ei trebuie respectate. Un premier, un preşedinte sau orice alt demnitar cu simţul măsurii n-au voie să li se adreseze judecătorilor constituţionali ca unor bătrânei împleticiţi în capoate roşii. Chiar dacă nu-i convin deciziile Curţii, dl. premier n-are nici un drept să atace o instituţie a statului. Pot ataca, se pot enerva, pot vorbi verzi şi uscate simplii cetăţeni, ziariştii sau forumiştii. Dl. Ponta poate reflecta la asta şi la statutul său de premier mâine în avionul de Bruxelles. Iar dacă domnia sa doreşte atât de mult să reprezinte poporul, să binevoiască să candideze la alegerile prezidenţiale.

PS. Pot să se ducă amândoi sau pot sta amândoi acasă. Pentru Angela Merkel, tot aia e.

Citește și: