Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
29981 vizualizări 4 dec 2017

Nu este o mare filozofie strategia vicepreşedintei PSD: câtă vreme Liviu Dragnea este preşedinte în Kiseleff – unul cu probleme de drept, care îl împiedică să candideze, el însuşi, pentru Cotroceni, în 2019 -, Firea e prima pe lista candidaţilor social-democraţi în cursa către fotoliul de preşedinte al României. De ce? Asta numai Liviu Dragnea o ştie, acela care hotărăşte în numele tuturor.

Că actualul Primar General este propunerea partidului, o spun aici de aproape un an de zile, de când sondajele lui Pieleanu o dădeau, chipurile, cu preferinţă de peste 50 la sută din masa electorală, deşi social-democrata s-a ales la primărie cu vreo două sute de mii de voturi dintr-un total de aproape două milioane de alegători.

În sfârşit, bucătăria partidului ne-ar privi mai puţin, câtă vreme nu ne-ar afecta pe toţi. Însă Firea face în aşa fel încât consecinţele războiului ei cu posibil-viitori-lideri ai partidului chiar să ne afecteze, prin frânele repetate pe care le pune guvernării majorităţii.

Una dintre primele voci care s-au pronunţat împotriva lui Grindeanu, din momentul în care fostul premier începuse să devină o posibilă soluţie de preluare a conducerii partidului din mâinile lui Liviu Dragnea, a fost actualul primar.

„Privesc şi eu cu atenţie şi puţină îngrijorare faptul că domnul preşedinte a explicat că premierul nu se mai consultă la fel de des cu el ca la început, că nu se mai întâlnesc la fel de des ca la început. Motivele pentru care sunt în această situaţie nu le cunosc, dar mă îngrijorează faptul că premierul nu mai are timp să se întâlnească cu preşedintele partidului. (…) Este o sumă senzaţii pe care ni le lasă la vedere prestaţia premierului. La început a înţeles rolul său, anume că reprezintă o funcţie numită şi a înţeles că trebuie să există o relaţie puternică cu conducerea partidului şi a alianţei pentru a aplica programul de guvernare ad litteram. Ulterior, cred că a fost un moment în care nu a mai simţit această nevoie. Probabil a umplut golul lăsat de absenţa în consultarea sa cu domnii Dragnea şi Tăriceanu cu altceva. Rămâne să aflăm ce anume este acel altceva. Noi îi asiguram spatele politic. În momentul în care nu a mai considerat util spatele politic, înseamnă că are alt spate, poate”, a insinuat Firea pe la mijlocul lunii iunie, a.c., o apropiere a lui Grindeanu de „statul paralel”.

După mai puţin de o jumătate de an de la debarcarea neascultătorului vocii lui Dragnea, Sorin Grindeanu, iată că şi actualul premier, Mihai Tudose, dă semne de nesupunere.

Cine este primul şi cel mai vehement critic al său? Aţi ghicit, ne-mblânzitul cerber al preşedintelui Dragnea, Gabriela Firea: „Vă solicităm parteneriate legitime. Dl. Iohannis e în campanie electorală pentru prezidenţiale, dv. sunteţi în campanie electorală pentru preluarea PSD. Nu negaţi, este inutil, o ştiu şi o simt tot mai mulţi colegi. Dumneavoastră sunteţi de la Brăila şi nu de la Craiova, dvs. nu ştiţi ce este statul paralel. (…) Nu putem fi uniţi cu cei care au ordin pe unitate, suntem civili. Şi nu ne amuză cumpenele prin care trece echipa noastră”.

În consecinţă, două sunt marotele Gabrielei Firea la nivel de relaţionare cu oamenii importanţi din partid: cine iese din cuvântul lui Dragnea e securist, şi e limpede că vrea să-i ia locul acestuia. Iar dacă cineva e securist şi urmăreşte să-i ia locul lui Dragnea, urmăreşte, nu-i aşa, să-i ia locul lui Firea, în competiţia pentru Cotroceni, şi e prieten cu sistemul.

Bine, dar chiar să-i acuzi pe toţi premierii numiţi de Dragnea că sunt uzurpatori şi SRI-şti, asta înseamnă că loveşti chiar în cel care i-a numit. Păi, e frumos să crezi despre PSD că e un partid condus, nemijlocit, de statul paralel? 

Citește și: