Raluca ION
Raluca ION
3822 vizualizări 1 iun 2012

O ştire a luat ieri România prin surprindere şi i-a înfiorat pe cei care se uitau deja cu spaimă la examenul de maturitate. La sesiunea specială dedicată olimpicilor, doar o treime dintre cei care au venit la examen au reuşit să îl ia şi, fără să fi fost vreun pesimist, nu te puteai gândi decât că lumea e un loc în care lucrurile merg din rău în mai rău. Doar cum se poate explica altfel faptul că în urmă cu un an, 44% absolvenţii de liceu de rând promovau examenul de maturitate - un procent catalogat atunci de toată lumea drept ruşinos, iar anul acesta nici măcar 33% din olimpicii ţării, care reprezintă România la concursurile internaţionale, nu reuşesc să-şi ia diploma de BAC?

Parcă-i vedeai pe matematicienii stângaci şi ochelarişti rupându-şi creioanele de neputinţă, pe olimpicele la română plângând în ritm coriambic, pe biologi mergând înapoi pe scara evoluţiei şi pierzându-şi ştiinţa scrisului şi vorbitului şi pe tinerele speranţe ale astronomiei uitându-se năuce cum li se face ţăndări cerul în cap. Şi te întristai singur în casă crezând că cele mai luminate minţi din liceele româneşti au fost înfrânte de sistemul de învăţământ care a inventat BAC-ul de netrecut

Astăzi, ne-a mai venit culoarea în obraji. Am aflat că olimpicii nu erau de fapt olimpici în adevăratul sens al cuvântului, ci erau sportivi şi am exclamat iluminaţi: "Aşa da, se explică!".

Sesiunea specială a bacalaureatului este dedicată celor care au rezultate deosebite la olimpiadele şcolare, sportivilor care fac parte din centrele olimpice pentru juniori, dar şi celor care trebuie să reprezinte România la competiţiile internaţionale, deşi nu sunt în vreun centru olimpic. În realitate, doar 5%, adică 47 de absolvenţi care au participat la această sesiune a examenului de bacalaureat sunt cu adevărat olimpici, sub 100 de sportivi fac parte din centre olimpice, iar despre restul de 730 am aflat că sunt sportivi în general. Comitetul Olimpic Român a cerut o anchetă, suspectând că mulţi dintre cei care au dat sesiunea specială a bacalaureatului nu ar fi avut niciun drept să se afle acolo şi că ar fi trebuit să dea examenul cu toţi ceilalţi, în vară. Că mulţi nu ar fi fost decât nişte absolvenţi obişnuiţi.

Bacul a început în 2012 cu stângul. Nimic nu ne îndreptăţeşte deocamdată să credem că, la examenul "absolvenţilor obişnuiţi", procentul de promovare va fi anul acesta mult mai mare decât de cel de anul trecut.


Citește și: