Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1934 vizualizări 29 iul 2017
În afara leului pe care l-au mâncat rebelii moderaţi în urmă cu vreo doi ani, alţi trei costelivi, plus doi tigri, doi urşi şi două hiene au ajuns la un adăpost din Turcia.
Ştirea AFP despre grădina zoologică “Aalim al-Sahar” din Alep mi-a amintit de Pisicar.
 
Despre Mohammad Alaa Aljaleel scria toată presa prin 2014 - un fost şofer de ambulanţă care hrănea pisicile din estul Alepului. Construise şi un adăpost – Casa Ernesto – botezată după primul cotoi pe care l-a cules din măruntaiele unei case abandonate.
 
Între timp, în noiembrie 2016, bombardierele ruşilor şi ale armatei lui Bashar al-Assad (”Leul”, în arabă) au ajuns şi deasupra Casei Ernesto. Vreo 130 din 150 de suflete cu blană s-au împrăştiat în aerul mirosind a gaz clorin. Fuseseră  singura bucurie a copiilor din cartier. Ultima a murit o căţea – Speranţa - ”Amal”. (Restul câinilor apucaseră demult să ajungă, ca o delicatesă, pe mesele oamenilor).    
 
Pisicarului i-au trebuit două săptămâni să ajungă târâş până în vecinătatea de vest a Alepului, cu supravieţuitoarele, şi să încerce să reconstruiască adăpostul. A reuşit.
 
Ce nu va reuşi niciodată e să explice de ce îşi pune viaţa în pericol, de ce nu fuge unde vede cu ochii, ca îngrijitorii de la grădina zoologică, sătui să mai vadă gazelele crăpând de foame.
 
De ce nu ajută oameni? Pentru că Pisicarul nu mai îndură ipocrizia feroce a acestei lumi minunate.

Citește și: