Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
6135 vizualizări 2 apr 2012

Cine nu votează nu contează, ieşi la vot, exercită-ţi dreptul fundamental, ai puterea să schimbi lucrurile. Am pe dracu'. Ca să schimb trebuie să am de unde alege. De ce aş schimba tusea cu junghiul?

Partidele fac nominalizări pentru Primăria Capitalei la mişto iar alegătorii ar trebui să fie responsabili şi să se ducă la vot. De când în relaţia ales-alegător doar ultimul trebuie să fie responsabil? Primul are nu doar dreptul, ci şi obligaţia să fie iresponsabil, mincinos, ticălos, prost sau penal de-a dreptul.

Ce dovadă mai bună a falimentului clasei politice din România când cele două blocuri politice, USL şi PDL, într-un dispreţ suveran faţă de poate cea mai importantă funcţie din administraţia ţării, nu sunt în stare să găsească printre sutele de mii de membri vreun candidat mai breaz decât doi gargaragii învederaţi, Sorin Oprescu şi Silviu Prigoană?! Din lenea minţii, PSD şi PNL pur şi simplu nu s-au mai sinchisit să-şi caute un candidat propriu, bazându-se pe faptul că independentul Oprescu este, în fond, independentul lor. PDL, sub Elena Udrea, pur şi simplu atâta minte are.

PDL l-a scos pe Cristian Preda din partid la fel cum l-a băgat: ca pe un corp străin. Decizia de a-l da afară este una corectă: nu te apuci să susţii un alt candidat pentru că al tău nu corespunde pretenţiilor tale intelectuale. Dacă dorea să o facă, dl. Preda îşi dădea cinstit demisia, nu aştepta să fie dat afară. Oricum, PDL nu duce lipsă de intelectuali, ne-a asigurat dl. Boc. Poate acum, eliberat de constrângerile de partid, dl. Preda ne va spune dacă a trăit aceeaşi juisare spirituală ca dl. Baconschi stând tâmplă fierbinte lângă tâmpla intelectuală a Elenei Udrea sau dacă a avut un sentiment acut de ruşine.

În cursa pentru Bucureşti s-a înscris şi un Don Quijote. Nicuşor Dan nu este doar candidatul lui Cristian Preda, ci şi al lui Andrei Pleşu. Nu ştiu dacă dl. Pleşu l-a văzut recent pe dl. Dan la OTV, intervievat de un reporter frenetic pe tema "ciocoilor", dar cert este că acest domn este cât se poate de departe de modelul de candidat "al poporului". Nicuşor Dan încearcă să vorbească pe limba oamenilor subţiri, care rezonează atunci când le spui despre oraşul caselor boiereşti şi al străzilor de altădată. De aceea, dl. Dan reuşeşte performanţa de a fi un personaj total atipic în peisajul electoral bucureştean din ultimii 20 de ani. Aproape necunoscut şi mult prea serios pentru un public miştocar, acest candidat este cotat cu zero şanse să ajungă primar. Candidatura sa, care pare mai degrabă un recensământ al intelectualilor din Bucureşti, are totuşi darul să ridice în campanie o problemă străină de toţi ceilalţi competitori: distrugerea sistematică a clădirilor de patrimoniu din Capitală. Dl. Dan nu va ajunge la Primărie, dar poate ajunge în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, locul mafiilor imobiliare prin excelenţă. Locuitorii Capitalei au nevoie din când în când de câte un nebun care să se lupte cu morile de vânt în CGMB.

Credeţi că la Generală e alegerea grea? Să vedeţi la sectoare. De pildă, locuitorii din cartierul meu îl aşteaptă cu sufletul deschis pe primarul de sector în acelaşi parc în care ne-am întâlnit acum patru ani. E drept, suntem mai înghesuiţi acum, pentru că jumătate din parc i s-a dat între timp unui şmecher.

Citește și: