Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
35256 vizualizări 22 iun 2015

De ce a simţit Victor Ponta nevoia să mintă că, pentru soţia ambasadorului Olandei, s-a închis un etaj al Spitalului Universitar, când era conştient că acest neadevăr poate fi demontat uşor, dacă stai de vorbă cu medici sau cu pacienţi sau dacă faci o simplă vizită la spitalul cu pricina? Oricine poate constata la faţa locului că salonul 14, de la etajul 3 sectorul A1- unde a fost internată doamna Cristina van Bonzel Gomez - are patru paturi; nu este nici măcar o rezervă VIP dedicată unei singure persoane. Oricine poate verifica dacă acel etaj de la ortopedie se poate „închide”, adică să fie scoşi toţi pacienţii şi mutaţi altundeva (unde?). Evident că nu se poate, cum nici nu s-a închis. Şi atunci de ce această minciună aparent gratuită?

1. Cel mai facil răspuns ar fi că deja clasicele minciuni prim-ministeriale ţin de o patologie despre care s-a mai scris. Minciuna patologică se produce chiar dacă situaţia nu o cere, este gratuită şi reflectă un mod infantil de a nega evidenţele. Dacă te apuci să contrazici un mincinos patologic că e zi când el susţine că e noapte, deşi soarele e sus pe cer, acesta se va simţi umilit şi atacat. Potrivit manualelor de specialitate, subiecţii sunt manipulatori, au sentimentul că li se cuvine totul, au un psihic labil şi fluid, nefiind capabili de legături afective serioase. Mint cum respiră, nefiind conştienţi de efectul minciunii lor. Prin urmare, am putea conchide că Victor Ponta a minţit pentru că îi stă în fire. Cu un astfel de diagnostic, premierul României scapă, totuşi, ieftin. În realitate, morfologia minciunii la Victor Ponta este mult mai evoluată.

2. Se prea poate ca, la un moment dat, Victor Ponta să fi constatat că în politică succesul cel mai mare l-au avut cei care au minţit fără să clipească. Victor Ponta a căpătat, în sfârşit, admiraţia lui Traian Băsescu, până mai ieri maestrul tuturor şmecheriilor. Într-o emisiune, fostul preşedinte a spus despre actualul premier că este un politician inteligent. Cei care au stat în preajma lui Traian Băsescu pot confrma că acesta îi dispreţuieşte pe oamenii slabi, pe visători şi pe idealişti. Pentru el, minciuna profesionistă este o formă superioară de inteligenţă politică. Constatarea fostului preşedinte ne arată că Victor Ponta pare să fi dus minciuna profitabilă la un nivel neatins în spaţiul românesc. Prin urmare, am putea spune că, urmând analiza unui fin cunoscător al fenomenului, cum este dl. Băsescu, premierul nu minte „de nebun”, ci minte cu un scop. Dar nici explicaţia că Victor Ponta, un mincinos învederat, a minţit pentru că aşa îi dictează inteligenţa sa politică nu răspunde pe de-a-ntregul întrebării de ce a fost nevoie de acest neadevăr flagrant.

3. Constatăm că, în cazul de faţă, este vorba de o minciună laşă, pe modelul nu zic, dar spun. „Mi-a spus Nicu Bănicioiu că pentru doamna ambasador a Olandei s-a blocat un etaj la Spitalul Universitar. Bănuiesc că pentru mine se blocau două etaje la Spitalul Militar, ori nu am vrut să se întâmple acest lucru”, a spus Victor Ponta. Poţi să-l acuzi de ceva direct? Nu, dacă aşa i-a zis „Nicu”? Întrebat insistent azi în conferinţa de presă de la Guvern dacă s-a închis un etaj al spitalului pentru doamna Cristina van Bonzel, Nicu a devenit Habarnicu. Evident pus într-o situaţie jenantă de şeful său direct, ministrul Sănătăţii n-a avut tupeu să mintă în conferinţă şi a fugit de toate întrebările. Pentru a minţi în stil mare este nevoie, pe lângă un fond psihologic propice, şi de mult tupeu. Ce ne spune domnul premier? Că de fapt s-a operat în Turcia ca să facă ţării un bine. S-a sacrificat. N-a dorit să ia aerul altor bolnavi în condiţiile în care „bănuieşte” că pentru el s-ar fi blocat două etaje. Aşa am aflat că, în piramida ierarhică, egoul lui Victor Ponta subîntinde două etaje de spital. Probabil că Victor Ponta ar fi un Pinocchio simpatic dacă nu ar exista acest tupeu care pute. Fiecare minciună spusă de premier dă senzaţia că se adresează unui popor de reduşi mintal.

4. Minciuna rostită duminică seara este o minciună utilă, în condiţiile în care a fost transmisă la Antena 3 unui public care putem presupune că are încredere în el. Oricât de bizar ar părea, există concetăţeni de-ai noştri care au încredere în politicieni, iar domnul Ponta, pe lângă întrebătorii săi preferaţi, are şi publicul său captiv, care-i soarbe cuvintele. Acestuia îi dă constant, la ore de maximă audienţă, doza de ficţiune de care are nevoie. În cazul de faţă, acesta trebuie să înţeleagă că, după ce ne-au luat industria şi resursele, străinii ne ocupă acum şi spitalele, blocând etaje întregi, în timp ce însuşi premierul ţării este nevoit să facă sacrificiul suprem şi să plece în Turcia, unde poate avea puţină linişte.

Totuşi, câtă meschinărie pe acest om! A simţit nevoia să murdărească un gest eroic. Pentru că asta a făcut soţia ambasadorului: să fie pacient în România, un adevărat act de eroism pe care sunt nevoiţi să-l facă toţi românii atunci când îi încearcă boala. Da, sunt eroi toţi cei care intră în spitalele din România şi supravieţuiesc, toţi cei care merg cu maşinile pe şoselele din România şi supravieţuiesc, toţi cei care stau la cozi la administraţia financiară şi supravieţuiesc, toţi cei care sunt sufocaţi de tupeul politicienilor şi supravieţuiesc. Doamna Cristina van Bonzel Gomez a fost doar un bun român. În faţa acestei realităţi, Victor Ponta ar fi trebuit să se abţină. Dar nu o operaţie la genunchi era adevărata urgenţă a premierului, ci o operaţie la limbă.

 

Totuşi, câtă meschinărie pe acest om! A simţit nevoia să murdărească un gest eroic. Pentru că asta a făcut soţia...

Posted by Florin Negruţiu on 22 Iunie 2015

 

Citește și: