Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
25772 vizualizări 21 aug 2014

Pe James Foley nu l-a decapitat nicio politică. L-a decapitat un individ, cu nume şi prenume, în numele unei bande de ucigaşi cu sânge rece. Politica occidentală în Orientul Mijlociu poate fi calificată ca greşită, proastă, execrabilă, dar e politică, nu asasinarea televizată a unor civili nevinovaţi. Cum poate vă amintiţi, n-am fost un fan al intervenţiei occidentale în Irak, dimpotrivă. Dar n-aş putea susţine vreodată că pentru exterminarea în masă a evreilor este vinovată politica occidentală în Europa, nu un anume Adolf Hitler şi clica lui.

Sau că americanii şi-au aruncat singuri în aer Turnurile Gemene.

Cu această logică, aş putea spune şi că execuţiile propagandistice practicate de jihadişti sunt rezultatul articolelor de felul celui susmenţionat din Gândul.

Uciderea demonstrativă a unui jurnalist lipsit de apărare e şantajul unei culturi a omorului şi sinuciderii. Cum spune un lider palestinian, voi, occidentalii, preţuiţi viaţa, noi – moartea. E vorba, în primă şi ultimă instanţă, de omor calificat, de o faptă penală de resortul Justiţiei, nicidecum al politicii. Pentru ea răspund, ca orice infractori, cei care au comis-o.

În România, reprezentantul lui Ponta a făcut, în scris, un gest echivalent. Ce-a pus acest agitprov, agitator-provocator în solda Guvernului, pe Facebook, nu este un pamflet, mediocritatea ţipătoare a acestui parvenit nu poate produce aşa ceva, e vorba de o instigare curată la violenţă ucigaşă împotriva jurnaliştilor antiguvern.

Clubul Român de Presă a protestat (ceea ce mă bucur să aud), Ponta l-a dojenit pe numitul Palavra, numitul şi-a cerut scuze la modul general-palavragist, şi cu asta, basta.

Dar basta este exprimarea: „Ce-mi place să execut electric jurnalişti obiectivi, adică antiguvernamentali”; ea rămâne lipită de scoarţa mulţilor votanţi care n-au deschis în viaţa lor un calculator. Singura asociere din mlaştinile minţii lor este „scaunul electric”.

Ce făceau gardienii libertăţii presei care au mărşăluit în jurul Cotroceniului, vânând jurnalişti antipatici ca să-i lovească, a fost ceva, dar se poate şi mai bine. Singurul jurnalist neguvernamental bun e jurnalistul mort, mai exact, executat – seamănă omul lui Ponta aşteptând recolta.

Din nou, dacă facem uz de „gândul” citat în deschiderea acestui text, reiese că pentru apariţia şi manifestarea unor inşi ca M. Palada e vinovată politica celor 7,4 milioane de oameni care au votat suspendarea lui Băsescu, sau a acelora care au asigurat 70% în Parlament USL-ului?

Citește și: