201 vizualizări 26 oct 2009

Subject: Despre referendum
From: Loghin Constantin; costel_loghin2002@yahoo.com
Date: Fri, 23 Oct 2009 09:45:12 -0700
To: ctp@gandul.info

Domnule CTP, sunt un om simplu de la ţară, v-am ascultat adesea şi v-am apreciat modul de gândire crezând că sunteţi imparţial. Am rămas stupefiat când am văzut cum puneţi problema despre Referendumul propus de Băsescu. Eu nu sunt un fan al lui Băsescu şi nu ştiu dacă îl voi vota, dar voi face tot ce este posibil ca Referendumul să treacă. Şi referitor la obiecţiile dv. că românii nu vor trăi mai bine dacă va fi Parlament unicameral sau pensionarii nu vor avea pensii mai mari… etc, argumente absolut tâmpite. Eu, cetăţean româno-european, sunt dispus să renunţ la 100 de parlamentari pentru 1 (UN) km de autostradă sau pentru o carte în plus copiilor mei sau pentru 100 de măturători de stradă… etc, etc şi pot să vă mai dau n… exemple. În concluzie, parlamentarii români sunt escroci, mincinoşi, puturoşi, somnoroşi, afacerişti, antiromâni şi vreau să fie mai puţini. Simplu, NU? Ştiu ce înseamnă totalitarism pentru că am 45 de ani, dar văd că aceste lipitori nu au o lege cap-coadă trecută în ultimele şase luni. La ce să sugă sângele (efortul muncii) nostru?

E greu să treci peste mesaje ca acesta, alcătuite cu o bună-credinţă care lipseşte de prea multe ori pe net. Dl. Constantin Loghin m-a făcut să mă gândesc că n-am reuşit să fiu suficient de clar în ceea ce am scris şi am spus în legătură cu lipirea referendumului pe alegerile prezidenţiale de către preşedintele-candidat Băsescu. Am recitit editorialul "Start cu spatele" şi n-am găsit nimic de înlăturat sau adăugat. Nu pot decât să-l rog pe dl. Loghin să-l mai citească şi dânsul o dată cu atenţie.

În schimb, discutând pe marginea acestui mesaj, mi s-a pus ieri, încă o dată, întrebarea: "Şi atunci cum rămâne cu ce spuneai tu, că poporul nu greşeşte niciodată?" E o întrebare la care mă simt dator să răspund.
Am afirmat, nu o dată, că poporul nu poate greşi. Ca să putem discuta această afirmaţie trebuie să precizăm termenii ei. "Poporul" este voinţa statistic majoritară manifestată în populaţia unei ţări democratice. În dictatură, poporul se confundă cu populaţia: un singur gând, o singură voinţă, 22 de milioane strâns uniţi în jurul conducătorului.
"A greşi" - presupune o proiecţie mentală a unei realităţi. Contactul dintre declaraţiile, acţiunile întreprinse pe baza acestei proiecţii, şi zisa realitate învederează faptul că proiecţia este neconformă cu realitatea. Pe scurt, ca să greşeşti, trebuie să gândeşti.

Or, "poporul", aşa cum l-am definit mai sus, nu gândeşte raţional. Asta nu înseamnă nicidecum că persoanele individuale care introduc un buletin în urnă nu pot fi raţionale. Nu înseamnă nicidecum o insultă la adresa entităţii colective numite "popor". Înseamnă că există şi alte moduri de a lua decizii decât raţiunea, foarte prezente în natură.

"Poporul" este un animal mare şi sensibil la tot ce îi poate afecta vieţuirea. El simte, cu un creier făcut din urechi, ochi, nas şi mâini invizibile - nu face raţionamente în paşi mulţi, abstracţii, deducţii, extrapolări. "Poporul" nu e analist politic, nu e filosof, nu e matematician şi nici economist. Proverbele, zicătorile nu sunt raţionamente, nu sunt demonstraţii, sunt acumulări empirice care pot fi folosite orientativ în viaţă. Soluţia celei mai simple ecuaţii de gradul I nu poate fi găsită prin referendum. "Poporul" nu este nici moral. El nu detestă corupţia pe baza unor principii morale abstracte, ci pentru că îi scade nivelul de trai. El nu a respins comunismul, atât cât l-a respins, pentru că era o uriaşă minciună, ci din pricina foamei şi frigului.

De ce cade un tigru în capcana unui ţap mort în potecă în jurul căruia e întinsă o plasă gata să se strângă? Pentru că greşeşte? Nicidecum, el simte corect: ţapul înseamnă hrană, viaţă. Dacă tigrul ar gândi abstract, şi-ar pune problema prezenţei anormale a ţapului proaspăt, la îndemână, şi-ar stăpâni foamea şi ar cerceta locul mai atent, descoperind sub frunze ochiurile plasei.

Tocmai pentru că nu greşeşte niciodată în raport cu instinctele sale de conservare şi perpetuare, pentru că are reacţii previzibile, "poporul" poate fi înşelat mai uşor decât un individ, supus gândirii şi greşelii.

"Poporul" este interesat să deţină puterea? Este interesat să fie "suveran"? Nu, pentru că dacă ar fi aşa, prezenţa la vot ar trebui să crească tinzând spre 100% pe măsură ce situaţia ţării se agravează. Or, în România, de pildă, ea scade. "Poporul" vrea să-i fie bine, nu să conducă.

Şi atunci, treaba manipulatorului politic, care nu e interesat decât de putere, de putere şi iarăşi de putere, este să-i pună "poporului" ţapul mort în potecă sau, şi mai bine, un ţap viu care să poată fi sfâşiat, indiferent că e vorba de parlament, partide, de pensionari sau presă.

Închei cu o propunere pentru dl. Loghin: ce-ar fi dacă am vota alternativ, la fiecare rând de alegeri, o dată cetăţenii alegători cu numele începând cu litere de la A la M, data viitoare cei care se încadrează de la N la W? Situaţia României ar deveni mai rea? Printre votanţii din această ţară nu sunt destui escroci, mincinoşi, puturoşi, somnoroşi, afacerişti, antiromâni? N-ar fi ei împuţinaţi astfel? Câţi km de autostradă, câte manuale pentru copii şi câţi măturători s-ar putea plăti cu banii astfel economisiţi?

Citește și: