Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
35685 vizualizări 7 aug 2014

Spuneam în acel articol, comentând cazul Mircea Băsescu – Bercea Mondial: „Cea mai neplăcută situaţie de care m-am lovit a fost confundarea, voită sau nu, a ţiganilor autori de infracţiuni pe bandă rulantă în Franţa cu românii. M-am străduit cât am putut să explic că aceşti ţigani hoţi, cerşetori, criminali, nu au legătură cu românii. Că au o cultură internaţională a fărădelegii, proprie etniei lor, căreia trebuie să-i facă faţă întreaga Europă, nu România de una singură”.

Romani Criss consideră că am comis astfel o discriminare asupra ţiganilor din România.

Întrucât ia amploare în Europa în clipa de faţă un curent de extremă dreaptă cu accente puternice de rasism şi xenofobie, întrucât această tendinţă poate atinge şi România, pe fondul naţionalismului întrebuinţat în campania pentru prezidenţiale, mă simt dator să fac nişte precizări.

Nu am cum să nu fiu de părere că ţiganii reprezintă o problemă pentru România. Vreme de secole, ei au trăit soarta negrilor din Statele Unite, ca sclavi lipsiţi, practic, de orice drepturi. După eliberarea lor, acum un veac şi jumătate, statul român nu a făcut mai nimic, vreme de decenii, pentru integrarea acestei etnii defavorizate în societatea românească.

Marginalizaţi, săraci, needucaţi, instabili, ţiganii şi-au fabricat în replică un mod de viaţă paralel cu statul, bazat pe o cultură a fărădelegii. Pentru mulţi, prea mulţi dintre ei, furtul, escrocheria, evaziunea fiscală totală, violenţa, cerşetoria, îmbogăţirea pe căi obscure, ilicite  au devenit valori  aducătoare de „respect” printre ai lor, de relaţii la niveluri înalte în politica şi administraţia românească, gata de a fi şi „exportate” în Occident.

Cum altfel decât prin conlucrarea între cultura internaţională a fărădelegii în etnia româ şi cultura naţională a corupţiei în etnia română s-ar fi putut umple România de oribilele palate- pagodă, cu herghelii de limuzine şi gipuri în jur? (Aştept să fiu reclamat la CNCD pentru expresia „cultura naţională a corupţiei în etnia română”).

Ce altceva reprezintă scandalul Bercea Mondial -fratele şefului statului decât coroana aceştei cârdăşii? Sau faptul că un fost şef al Poliţiei Române este acum avocatul lui Bercea?

Fireşte că există ţigani cât se poate de cinstiţi şi muncitori, care nu aderă la cultura fărădelegii, cum există şi români necorupţi. N-am gândit şi n-aş putea gândi vreodată că românul e a priori bun şi frumos, iar ţiganul – rău şi urât. N-aş avea nicio problemă să votez un ţigan pentru preşedinţia României, dacă aş considera că are calităţi pentru această funcţie. Discriminarea rasială e, în primul rând, o dovadă de prostie  şi/sau ticăloşie, un fault logic de tipul argumentum ad hominem: adevărul sau falsul, minciuna sau sinceritatea, bunătatea sau răutatea,  inteligenţa sau imbecilitatea n-au nicio legătură cu culoarea pielii sau forma nasului.

Nu sunt mândru că sunt român din sculare în culcare. Sunt mândru că sunt român când machidoanca Simona Halep joacă superb în văzul lumii întregi, mi-e ruşine că sunt român când preşedintele şi premierul ţării mele se porcăiesc „ca la uşa cortului” în văzul lumii întregi.

Prin urmare: nu am dorit nicio clipă să-i situez pe ţigani în afara cetăţeniei române. Ei sunt altă etnie decât românii, acesta este un adevăr antropologic, şi se şi definesc ei înşişi ca atare, beneficind de drepturi minoritare speciale.

Aşa cum s-a putut constata de-a lungul deceniilor de când fac gazetărie, n-am practicat niciodată discriminarea în criticile la adresa concetăţenilor mei, am fost cât am putut de dur şi exact cu etnicii români, dar nu m-am autocenzurat când a fost vorba de maghiari, evrei, germani sau ţigani.

Nu avem voie să aruncăm în cârca unei minorităţi toate urâţeniile din România şi să ne scoatem noi, majoritarii, basma curată. Suntem cu toţii răspunzători, ca stat şi ca naţiune, pentru problema ţigănească. Soluţiile ei sunt educaţia, integrarea, asistenţa socială, toleranţa şi, când altfel nu se poate, aplicarea fermă a legii, una pentru toţi.

Dar a te face că această problemă nu există, doar ca să nu fii acuzat de discriminare sau altă „incorectitudine politică”,  înseamnă o laşitate intelectuală pe care nu o va obţine de la sussemnatul niciun Consiliu Antidiscriminare.
   

Citește și: