Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1699 vizualizări 29 iul 2017

Întrebarea mea pentru pionierul „sportului ca la carte” este: şi celelalte zeci de mii de copii care se vor fi apucat de sport, cu ani buni înainte – mulţi dintre ei, de performanţă -, au făcut şi vor face asta, în continuare, empiric, după ureche, la plesneală?!

Păi, mă gândesc că aşa ceva ar fi o crimă! Toţi copilaşii lumii, sigur, şi ai României, care încep să facă sport pe la cinci-şase anişori, ca să poată performa, cu adevărat, în timp util, vor face asta aşa, pur şi simplu, după capul antrenorilor, în lipsa unei programe/„curricule”, adecvate?!

Doamne-Dumnezeule! Şi apoi?! Când vor ajunge la şcoală, în clasa a V-a, intrând în rândul sportivilor cu carte şi scaun la cap, pe la 12 ani (apropo, vor avea teme pentru acasă?!), şi vor afla că până la acea vârstă au fost, pur şi simplu, abuzaţi de inconştienţa unor antrenori, care i-au lucrat fără programă, fără să ştie ce şi cum vizavi de adevărurile incontestabile ale milenarei ştiinţe, ce vor face?! Vor renunţa la tot ce au apucat să „înveţe” şi o vor lua de la capăt?

Când mă gândesc la majoritatea campionilor noştri – din gimnastică, tenis, înot, patinaj -, care n-au avut răbdare şi au început treaba pe la şase ani, mă revolt, pur şi simplu. Mă omoară gândul că am fost păcălit, manipulat, expus ridicolului, bucurându-mă ca un sărit de pe fix de vreo performanţă a cuiva, care se dovedeşte, astăzi, că putea fi infinit mai excepţională, dacă la bază ar fi stat şi o solidă pregătire teoretică.

Înţeleg, îngrozit, că oamenii ăştia sunt, de fapt, nişte impostori… Cetăţeni care n-au fost construiţi în lumina învăţămintelor ştiinţifice ale lui L.M.Pop. Că, de fapt, învăţătura lor este o practică ale cărei structuri de rezistenţă nu se bazează pe niciun fel de fundaţie teoretică. Că au sărit, au alergat, au lovit, au vâslit, instinctiv, aproape animalic, fără să le fi trecut prin cap să pună mâna pe excepţionalul manual de „Educaţie Fizică şi Sport” şi anexele, opere săvârşite de recunoscuţi oameni de ştiinţă a sportului.

În acest sens susţin, fără rezerve, numai cu titulari, ideea, aproape de negândit (de către toţi ceilalţi) a destoinicului ministru Pop – oferită posterităţii, prin expunerea sa pe Facebook -, conform căreia nu un singur manual ar fi necesar exploziei izbânzii, în ţara noastră, ci următoarele opere educaţionale, de pregătire sportivă practică, în ordine alfabetică: Atletism, Badminton, Baschet, Baseball, Canotaj, Dans sportiv, Fotbal, Gimnastică artistică feminină, Gimnastică artistică masculină – aici am o întrebare: artistica masculină o pot învăţa şi fetele, dar cea feminină ar fi bună pentru băieţi?! -, Gimnastică ritmică, Haltere, Handbal, Hochei pe gheaţă, Hochei pe iarbă, Înot, Judo, Kaiac-canoe, Karate, Lupte greco-romane, Lupte libere, Orientare sportivă, Patinaj artistic, Patinaj viteză, Polo pe apă, Rugby, Sanie, Sărituri în apă, Schi alpin, Schi biatlon, Schi fond, Schi orientare, Schi sărituri, Scrimă, Softball, Sport aerobic, Şah, Tenis, Tenis de masă, Volei şi Yachting.

Sigur, ştiindu-l pe ministrul-fondator al acestei adevărate BPT, colecţie nouă, sunt ferm convins că nu s-a gândit, o clipă, la o lucrare/învăţătură de mântuială, ci la un studiu aplicat, aproape doctoral – întrucât el se pricepe la comisii, doctorate şi „comisii doctorale” –, pe fiecare disciplină, astfel încât, la finalul studiului, ţara se va umple de viitori campioni-octogenari, polisportivi, teoretic tobă de carte.

Sunt sigur că, dacă vom fi atenţi la cine scrie şi produce aceste manuale, vom avea mii şi mii, nu de titluri sportive, ci de surprize bulversante.

Citește și: