Andrei Luca POPESCU
Andrei Luca POPESCU
2512 vizualizări 30 dec 2016

Primul premier al României desemnat prin comunicat de presă şi înştiinţat prin SMS nu îşi începe mandatul dintr-o postură de prea bun augur. În prima sa apariţie publică post-desemnare, Sorin Grindeanu a arătat ca un ostatic pe un teren asupra căruia preşedintele PSD Liviu Dragnea şi-a marcat teritoriul mai ceva ca un motan înfierbântat: poziţionat în centru, cu ciorchinele de microfoane sub nas, Dragnea a răspuns de multe ori în locul premierului, a intervenit să-l completeze, ba o dată chiar i-a şi suflat şcolăreşte ce ar trebui să spună. Din tot discursul lui Sorin Grindeanu, am putut reţine doar formula repetată obsesiv „domnul preşedinte Liviu Dragnea” şi privirile de căutare a aprobării aruncate cu coada ochiului către liderul PSD.

Primii paşi ai lui Sorin Grindeanu în fruntea viitorului Guvern seamănă cu un scheci. Ca de altfel întregul proces de desemnare a premierului, ediţia 2016, la ridicolul căruia a contribuit din plin şi preşedintele Klaus Iohannis. Azi dimineaţă, Grindeanu a primit un SMS: „Succes. Klaus Iohannis”. Nu cunoştea numărul de telefon. A crezut iniţial că e luat la mişto de vreun coleg şi s-a dus, unde altundeva, la „domnul preşedinte Dragnea”, care i-a confirmat părinteşte: e vorba chiar de preşedintele României.

Acum, putem şi noi să ne imaginăm cum din vastitatea biroului său de la Cotroceni, domnul preşedinte al României Klaus Iohannis o fi intrat vineri dimineaţă pe Google şi a tastat cu emoţie: „mesaje SMS desemnare prim-ministru”. Google s-o fi ameţit, i-o fi dat tot clasicele „mesaje Crăciun”, „urări originale Anul Nou”, chestii cu care tot românul de rând îndoaie motoarele de căutare în această perioadă a anului. Iohannis nu a vrut să fie un banal, să-i trimită omului vreun obosit „Fie ca lumina bunei guvernări să se pogoare…”, iar în retorica religioasă de sezon chiar nu era cazul să intre. Aşa că i-a dat-o scurt, să-l facă pe bietul om cu capul: „Succes”. O fi sarcastic, o fi sincer, oare ce vrea să zică? Oare Klaus Iohannis a avut zâmbetul său inimitabil când a tastat asta pe telefon?

Apoi, la vreo jumătate de oră după SMS, a venit şi comunicatul de presă. Tot un fel de SMS şi el, prin scurtime. Nici măcar nu era semnat Klaus Iohannis, pentru că făcea vorbire la persoana a treia despre preşedintele României, care a semnat un decret. Printre multe altele pe care le-a semnat astăzi. Un fel de „Na-vă premier”…

Scheciul continuă. Premierul desemnat al României susţine prima sa conferinţă de presă. Asta am crezut. Greşit. „Domnul preşedinte Dragnea”, apoi domnul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu, şi abia apoi, într-un colţ, cu privirea plecată şi frecând nervos un pix în mâini, viitorul prim-ministru al României, Sorin Grindeanu, au luat cuvântul. 

Liviu Dragnea a prezentat primele măsuri pe care le va lua Guvernul, Liviu Dragnea a stat în centru, tot el a avut toate microfoanele sub nas, Liviu Dragnea înhăţa din zbor întrebările jurnaliştilor adresate noului premier. „Am înţeles acele apropouri subtile legate de programul de guvernare. Singurul care îl ştie din scoartă în scoarţă sunt eu”, s-a iritat la un moment dat Dragnea, când jurnaliştii au insistat să-l lase totuşi pe premierul desemnat să vorbească despre ce va face în fruntea Guvernului.

De-a dreapta tătucului, cu un microfon pe care şi l-a tras ulterior de la un scaun alăturat, a apucat să îngaime câte ceva şi Sorin Grindeanu. Nu multe, în afară de faptul că „domnul preşedinte Dragnea” „merita să fie prim-ministru” şi mai mereu căutând din priviri aprobarea adevăratului lider. Poate că aşa o fi, cum a zis şi „domnul preşedinte Dragnea”, că Grindeanu s-a apucat să studieze programul de guvernare abia ieri seară şi că mai are timp. Nu ar fi nici primul, nici ultimul astfel de premier.

Hai să vorbim cinstit, vorba „domnului preşedinte Dragnea”. Sorin Grindeanu nu este altceva decât un Sevil Shhaideh creştin, bărbat, cadru PSD mult mai vizibil şi cu un vremelnic trecut la nivel ministerial, fără vulnerabilitatea (închipuită sau reală, asta nu ne-a lămurit preşedintele Iohannis, deşi a avut ocazia şi ar fi trebuit să o facă) unui partener de viaţă apropiat de un regim dictatorial acuzat de crime de război împotriva propriei populaţii. Dar mai ales este un Sevil Shhaideh care pare trecut prin furcile caudine ale controlului tehnic de calitate al SRI. Iar aici nu mă refer la clişeele care circulă zilele acestea despre o presupusă apropiere a lui Grindeanu de servicii, ci la un simplu fapt: acela că urmând un curs de câteva luni la Academia Naţională de Informaţii a SRI, alături de alţi parlamentari, şi fiind membru al Comisiei de Control al SRI în Parlament, putem presupune că Grindeanu are ok-ul cel puţin al SRI, din punct de vedere al vulnerabilităţilor de siguranţă naţională (deşi, privind la evoluţia cazului Sebastian Ghiţă din ultimele zile, şi el un domn apropiat de SRI atât prin natura funcţiei, cât şi a afacerilor, presupunerea noastră începe să cam şchioapete).

Nu este nimic ocult aici, astfel de cursuri ale serviciilor secrete pentru demnitari au loc în toată lumea, inclusiv în SUA, de la nivel de preşedinte până la cel de funcţionari guvernamentali care folosesc în munca lor informaţii clasificate. Pentru unii aceste cursuri sunt nişte zorzoane cu care ţin să se laude prin CV-uri. Pentru alţii, înseamnă o apropiere dincolo de limitele etice faţă de serviciile secrete, însă pentru a susţine aşa ceva despre Sorin Grindeanu ar fi nevoie de mai multe dovezi decât un cursuleţ la ANI.

În rest, să nu se îmbete cineva cu apă rece, Sorin Grindeanu este la fel de „prim-ministru proxy” pentru Liviu Dragnea pe cât era şi Sevil Shhaideh. Abia acum falsa spaimă a lui Traian Băsescu de o guvernare „de tip iranian” a „ayatollahului” Dragnea ar fi întemeiată, căci nu o să vedeţi vreo femeie cu funcţie de conducere în vreo republică islamică, toţi sunt proxy masculini.

În schimb, o să vedeţi o guvernare „de tip Băsescu”, în care domnul Liviu Dragnea, deşi nu este preşedintele României, şi-a creat propriul Emil Boc. Se cheamă guvernare asumată politic, pe linie de partid şi, în afară de sincopa ca o gură de aer denumită Dacian Cioloş, o trăim cu toţii de mai bine de 25 de ani încoace. Acum, e doar varianta ceva mai agresivă şi lipsită de fard a unui partid pe care, că ne place sau nu, l-au votat 45% dintre puţinii români care s-au sinchisit să iasă la urne.

Citește și: