64 vizualizări 11 aug 2010

Preşedintele nu a ratat momentul şi a declanşat războiul de uzură împotriva opoziţiei. Pe o astfel de secetă la capitolul "reuşite guvernamentale", cu un Boc tot mai mic şi fără sânge în instalaţia de premier, Traian Băsescu a simţit că e nevoie să preia iniţiativa. Le-a transmis rebelilor din partid - Preda, Voinescu, Radu F. Alexandru - că dacă le-ar mai fi fost preşedinte i-ar fi pus el cu botul pe labe pentru că nu respectă "regula de aur" a democraţiei interne de partid, adică dictatura majorităţii, şi fac breşe în disciplina impusă. Cum ar veni, şeful statului a consimţit că Guvernul Boc este moale şi fără carburant, dar împinge, totuşi, lucrurile înainte şi a anunţat opoziţia că dacă are soluţii serioase o lasă la guvernare - ca să-şi rupă gâtul şi ca să mai poată respira şi PDL-ul până la alegeri.

Apoi, după ce a dovedit că are o justă viziune de ansamblu asupra tabloului catastrofei politico-economice în care se află România, a început să spargă ouă şi în fruntea opoziţiei.

"Nu aş avea nicio ezitare dacă PSD şi PNL vin cu un program de consolidare a reformelor structurale să desemnez un prim-ministru care să le aducă la guvernare. Nu aş avea nicio ezitare, dar, cel puţin la momentul de faţă, prin declaraţii şi incompetenţă, îmi confirmă că nu sunt pregătite să vină la guvernare în vreme de criză. Ambele partide s-au dovedit extrem de vesele la guvernare pe creştere economică, când au putut da la toată lumea să cumpere voturi, fără să se uite la productivitate, fără să se uite la dezvoltare, ci numai la cumpărat de voturi cu bani publici", a spus, fără să clipească preşedintele.

Din punct de vedere politic, manevra sa este justă. Când sondajele te duc în jurul unui procent de 10 la sută în intenţia de vot, când încrederea în partidul aflat la guvernare atinge şi ea cota de avarie, când aproape nimeni nu te mai susţine - nici chiar postacii de pe net, pe care Olguţa Vasilescu vrea să-i scoată în afara legii - când criza se încăpăţânează să te tragă la fund ca o piatră de moară, atacul e cea mai bună apărare. Iar apărarea perfectă pentru Băsescu e să atace pe toată lumea, de la stânga la dreapta. Oricum, de ce să nu recunoaştem, lipsa de coerenţă a mesajelor pe care liderii opoziţiei le dau electoratului, sătul de eşecul actualei guvernări, aduce mereu apă la moară unui versat speculant al greşelilor politice. Pe Traian Băsescu nu trebuie să-l rogi de două ori să găsească breşe într-o construcţie, orice fel ar fi ea - gândită, scrisă sau aplicată.

În consecinţă, cu cât ciondănelile liderilor opoziţiei vor continua, cu atât preşedintele va lărgi breşa, va continua să speculeze tarele, neînţelegerile, acuzele reciproce, până la ultima şi cea mai neînsemnată greşeală făcută de PNL şi PSD.

Şi, sincer, pentru a avea sorţi de izbândă într-un astfel de război fără scrupule, sunt necesare proiecte fără cusur şi o colaborare fără vanităţi şi orgolii. Altfel e posibil ca, mâine-poimâine, Traian Băsescu să pună iar toată clasa politică să-i numere ouăle pe care i le-a spart în cap.

Citește și: