Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6363 vizualizări 26 mai 2017

... Şi-a dat bineţe cu Trump, şi-a dat bineţe cu Macron, cu Merkel, a avut o bilaterală cu Duda, a asistat conştiincios la lucrările plenului, s-a aşezat cuminte în poza de familie, dar - din declaraţia oferită presei române - rezultă că a fost absent (neatent gen, distrat cum ar veni) de la mini-summitul NATO de ieri.  

Altfel nu se explică elucubraţiile  euforice de azi-noapte. Acolo unde ceilalţi şefi de stat şi de guvern au văzut un “summit incomplet” şi neconcludent (lipsit de obişnuita declaraţie comună din final, menită să clarifice lucrurile şi să ofere o perspectivă strategic), preşedintele României a văzut “o reuşită”. Şi n-o spunea de complezenţă, fiindcă a insistat asupra ideii: “Sunt convins că această Reuniune a contribuit la asigurarea unei apărări solide a României şi la un rol vizibil al ţării noastre în asigurarea securităţii regiunii noastre şi a spaţiului euro-atlantic”.

Nici vorbă. Reuniunea n-a avut decât două teme – contraterorismul şi contribuţiile financiare. România ar fi putut să fie vizibilă la punctul doi, dacă ar fi fost evidenţiată printre ţările care alocă cel puţin 2 la sută din PIB pentru Apărare. Nici măcar preşedintele Trump, în scurtul său speech, n-a remarcat efortul ţării noastre, referindu-se mustrător la “23 dintre cele 28 de state membre” care “încă nu plătesc ceea ce ar trebui să plătească”, subînţelegându-le pe cele 5 care care plătesc (SUA, Marea Britanie, Grecia, Polonia şi Estonia).

“După discuţiile de astăzi, NATO rămâne aceeaşi organizaţie relevantă, puternică şi, mai ales, unită”. Nici cei mai înverşunaţi duşmani ai NATO nu visează ca Alianţa să-şi piardă într-o singură zi, după câteva ore de discuţii, relevanţa şi puterea. În ce priveşte unitatea, câteva fraze mai încolo, preşedintele Klaus Iohannis a scăpat o observaţie esenţială: “Este nevoie de o abordare clară şi unitară în relaţia cu Rusia”.

Însă entuziasmul liderului român a fost de nestăvilit: “Am salutat, la Reuniune, reiterarea fermă, de către Preşedintele Trump, a angajamentului SUA pentru Alianţă, pentru apărarea colectivă şi consolidarea Flancului Estic...”. Doar preşedintele României l-a auzit pe preşedintele Americii făcând un angajament clar în favoarea Articolului 5. Ceilalţi participanţi  aşteaptă şi astăzi, angoasaţi, să audă asta. (Cât despre “consolidarea Fancului Estic”, Donald J. Trump a expediat-o într-o frază).

Cum starea de totală desprindere de realitate trebuia să aibă şi un climax, iată-l: “În concluzie, pot să spun că la această Reuniune, şi la această Reuniune, România şi-a atins obiectivele”. Perfect adevărat, dacă nu şi-a propus nici un obiectiv.

Citește și: