Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
5267 vizualizări 2 aug 2011

Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte, câteodată, de ai zice că este cel mai înţelept om de pe planetă. Nu-şi mai descarcă nervii pe presă, nu-i mai altoieşte pe moguli, nu mai aruncă sarcasme Opoziţiei şi nici nu se mai imaginează ordonând "Ostaşi, treceţi Prutul!". Este potolit şi concentrat pe ceea ce are guvernul de făcut, fiind mult mai clar decât premierul Emil Boc, în această privinţă.

În interviul acordat RRA, a doua zi după aprecierile publice din partea FMI, şeful statului s-a aflat într-un din aceste rare momente.
Recomandarea preşedintelui pentru clasa politică şi, în special, pentru guvernanţi este chiar una pe care el însuşi a încălcat-o nu o dată: "Responsabilitate şi prudenţă!". De data asta însă, s-a străduit să o respecte, părând că el însuşi face echilibristică, în timp ce, aşa cum constata "România merge pe sârmă".

Traian Băsescu pare să aibă îndoieli asupra capacităţii Cabinetului de a rezista tentaţiei populiste şi presiunilor exercitate de partidele care îl compun, pericolul luării unor măsuri cu priză electorală, dar fără acoperire economică fiind invocat de mai multe ori. Spre a tempera aşteptările bugetarilor şi graba unor parlamentari de a recalcula salariile, a repetat că acestea vor fi "recompuse", numai dacă nu vor fi "derapaje majore", plătirea datoriei statului către cetăţenii de la care a luat bani, anul trecut, fiind însă o prioritate. În rest, despre reducerea taxelor şi indexarea pensiilor - nici gând, tot aşa cum nici asistenţa medicală nu se va îmbunătăţi în viitorul apropiat, fiindcă statul nu mai dă niciun leu în plus "până nu se face ordine în sistem".

Comisia specială de la Cotroceni lucrează însă în locul ministrului Cseke Attila, pregătind pentru sesiunea de toamnă Legea Sănătăţii, care modifică, printre altele, modul de administrare a spitalelor, Traian Băsescu văzându-le pe unele puse sub tutela unor fundaţii. Preşedintele şi-a permis însă şi câteva accente categorice, dând drumul în eter unor lozinci, care, pe orice domeniu le-ai lipi, sunt lipsite de conţinut: "Nu mai putem tolera cangrena!", "Nu mai finanţăm ineficienţa". Aici, domnul Băsescu avea în vedere companiile de stat, care fie vor fi lăsate să intre în faliment, din cauza datoriilor mari, fie - cele pentru care mai există speranţe - vor fi puse sub management privat, fiindcă "mai rău ca cel de acum nu se poate". Deducem, aşadar, că, în zona asta, nu mai este nimic de ros şi de furat, că directorii aceia puşi de partid şi plătiţi cu zeci de mii de euro pe lună şi-au făcut datoria şi că, după munca termitelor binecuvântată de guvernanţi, resturile sunt aruncate la gunoi. În cazul acesta, cetăţenii despre care preşedintele ştia că-l înjură nu au de ce să fie înţelegători.

Nimic nu l-a împiedicat să impună astfel de măsuri mai demult şi să înveţe mersul pe sârmă încă din 2008-2009, când se declara deschis tuturor măririlor salariale şi îi asigura că, în niciun caz, criza nu trece pe aici, lăsându-se să cadă în cel mai deşănţat populism. Practicând echilibristica târzie, nu înseamnă că o şi stăpâneşte, dar întinde sârma la mare înălţime spre a fi văzut şi, eventual, aplaudat de spectatori.

Citește și: