Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
10783 vizualizări 18 dec 2014

Domnul Traian Băsescu părăseşte poimâine biroul prezidenţial, unde a lucrat zece ani, şi va continua să facă politică în PMP. Partidul îl aşteaptă cu nerăbdare - ştim asta de la preşedinta acestuia, Elena Udrea, persoana sprijintă de şeful statului să-şi câştige funcţia politică şi să candideze la Preşedinţia României. Cu siguranţă, dl Băsescu şi-ar  fi dorit să se înscrie, acum, într-o formaţiune mai mare - un PD-L de douăzeci şi ceva la sută -, dar a eşuat în încercarea de a o înscăuna, acolo, pe doamna Udrea, singura care îi oferea acces complet la panoul de comandă, pe care, de altfel, i l-ar fi predat la momentul potrivit. Aşa că, între un partid mare, dar ieşit de sub tutela sa, şi unul mic, dar dus de căpăstru, dl Băsescu a ales ultima variantă, urmând să primească, în curând, carnetul de partid şi frâiele de la Elena Udrea, preşedinta sa.

Printr-o coincidenţă (nu-mi vine să cred că avem de-a face cu un imitator al modelului de mai sus), şi noul preşedinte, Klaus Iohannis, are, începând de astăzi, o preşedintă la PNL. Exact în ziua în care a renunţat la apartenenţa politică, domnia sa s-a implicat direct, ca Traian Băsescu nu demult, în desemnarea succesoarei lui la şefia PNL: deputata Alina Gorghiu, 36 de ani, „inima” campaniei electorale şi purtătoarea de cuvânt a partidului. Dându-i binecuvântarea politică, lucru pe care dna Gorghiu l-a adus la cunoştinţa publicului, creându-şi un avantaj, dl Iohannis a ajutat-o să câştige poziţia numărul unu în partid, cu un număr de voturi aproape dublu faţă de al celuilalt candidat, Ludovic Orban, cei mai mulţi membri ai Biroului Executiv al PNL mergând, aşa cum era de aşteptat, pe mâna preşedintelui ales.

Scump la vorbă, ca de obicei, dl Iohannis nu a evidenţiat niciun merit politic al urmaşei sale, sugerând doar, într-o frază de mulţumire către colegi, că dna Gorghiu ar reprezenta modernizarea, reformarea partidului. Nu este limpede, aşadar, de ce a preferat-o în detrimentul lui Orban, susţinut de Crin Antonescu -, care îl asigurase pe noul preşedinte că, dacă va fi ales, PNL îi  va fi „cel mai loial şi cel mai serios partener”. Este posibil ca dl Iohannis să nu mai fi vrut un şef de partid din vechea gardă, nepotrivit cu ideea de înnoire a partidului, şi, în acelaşi timp, să fi avut dubii cu privire la loialitatea promisă, care s-ar fi putut să nu meargă până la capăt şi să nu fie sinonimă cu accesul la  butoane. Aşadar PNL devine mai uşor de controlat prin Alina Gorghiu, care ştie cui trebuie să-i fie recunoscătoare, decât prin independentul Ludovic Orban, care nu-i datorează nimic. Liberalii nu sunt însă deloc previzibili, aşa că ţinerea partidului aproape de şeful statului, mai ales atunci când va guverna, nu va fi o treabă uşoară. Dar poate că Alina Gorghiu nu repetă greşelile Elenei Udrea.

 

Citește și: