Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
6946 vizualizări 5 ian 2015

Mă îndoiesc însă că premiera jucată de preşedintele Klaus Iohannis, la Catedrala Metropolitană Ortodoxă din Sibiu, are de-a face cu strângerea relaţiilor dintre Administraţia Prezidenţială şi influenta BOR, atât de partizană şi de activă la vremea alegerilor. Prezenţa sa la liturghia ortodoxă pare a fi, mai curând, o replică întârziată la tentativa pesediştilor, din campania electorală, de a-l transforma pe lutheranul Iohannis într-un ins care consideră inferioară confesiunea majorităţii. Nimic mai fals, le-a spus atunci şi ţine să le demonstreze, acum, preşedintele, rugându-se alături de ortodocşi. El îi asigură, astfel, pe votanţii mândrului român ortodox Victor Ponta că, în faţa sa, toate cultele sunt egale şi le tratează cu acelaşi respect.

Gestul vorbeşte, în acelaşi timp, despre Klaus Iohannis, omul religios. Lutheran practicant, după spusele pastorului său, preşedintele are obişnuinţa participării la slujba de duminică, deseori însoţind-o însă pe soţia sa, Carmen, de confesiune greco-catolică. Prin urmare, actualul şef al statului nu se încuie în propria-i biserică şi aruncă cheia, nu este un habotnic, nici măcar un conservator, ci un credincios modern, deschis la minte, care-l recunoaşte pe Dumnezeu şi în lăcaşurile altora. În această lumină, vizita la Catedrala Metropolitană Ortodoxă nu mai are nimic neobişnuit. Ieşit din comun este anunţul făcut de preşedintele Iohannis, şi anume că, pe parcursul mandatului său, va merge, periodic, la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute din ţara noastră.

În România, sunt atestate legal 18 culte, deci, în duminicile următoarelor patru luni, dl Iohannis va fi foarte ocupat. Odată ce a trecut strada la ortodocşi, ar fi nepoliticos să-i priveze de prezenţa domniei sale, pe adventişti, penticostali sau musulmani. Va fi nevoit să-şi ţină promisiunea şi să  pornească într-un pelerinaj transconfesional – altă premieră! -, la sfârşitul căruia ar putea primi titlul de preşedintele tuturor cultelor. Pare prea mult, pare un exces de bună credinţă din partea preşedintelui şi, totodată, o afirmare fără echivoc, a rolului pe care religia ar trebui să-l joace în viaţa fiecărui om. BOR a băgat religia ortodoxă în şcoală, dl Iohannis, prin exemplul propriu, ne cheamă duminica la slujbă, neavând prea mare importanţă în care rit ne rugăm. Totuşi, atâta fervoare, uneori, poate să  strice. Sper să nu-l văd, niciodată, pe dl preşedinte în pelerinaj cu elicopterul, la sfintele moaşte.    

  

Citește și: