Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
16960 vizualizări 15 nov 2014

Ca să să ajungă în această poziţie însă, a recurs la cele mai josnice mijloace utilizate în vreo campanie electorală din ultimii 25 de ani. Simpla lor inventariere spune totul despre materialul uman şi politic din care este croit candidatul PSD, biografia lui, mai mult sau mai puţin cunoscută, devenind aproape de prisos.

De departe, cea mai mârşavă metodă aplicată de Guvernul Ponta pentru a-l avantaja  pe candidatul Ponta o reprezintă împiedicarea deliberată a românilor din străinătate de a-şi exercita dreptul de a vota. Rămaşi cu miile pe la porţile ambasadelor după închiderea urnelor la primul tur, aceştia au cerut, insistent, mai multe secţii de votare. Invocând lipsa – discutabilă - a bazei legale şi a permisiunii BEC (acordată, însă, şi reacordată) de a le înfiinţa, Guvernul, care putea rezolva solicitările printr-o ordonanţă de urgenţă, n-a mişcat niciun deget în această direcţie, preferând să cârpească secţiile deja existente, cu câteva cabine şi ştampile în plus. În condiţiile prognozatei creşteri a numărului de votanţi din diaspora, acestea nu vor rezolva blocajul, repetându-se situaţia de la primul tur. Victor Ponta se asigură, astfel, că  Klaus Iohannis, care – urmat de Monica Macovei, acum, susţinătoarea sa – a obţinut majoritatea voturilor diasporei  la turul precedent, nu va lua multe în plus.

O altă metodă – echivalenta modernă a măciucii electorale, care, altădată, spărgea capetele alegătorilor recalcitranţi – constă în ameninţarea şi şantajarea aleşilor şi directorilor din teritoriu, numiţi politic, cu tăierea alocaţiilor bugetare şi pierderea slujbelor. Gândul a făcut publică o înregistrare a şedinţei PSD Satu Mare, în care şeful organizaţiei, Mircea Govor, îi ameninţa pe primari: „Cei care nu veţi avea rezultate în turul doi, cât sunt eu în Consiliul Judeţean şi cât am posibilitate, nu o să primiţi niciun cinci bani”  şi pe directori: „Toţi directorii de deconcentrate care au fost numiţi politic, directorii de şcoli, toţi care au fost numiţi politic dacă nu participă efectiv la campanie, pleacă acasă”. DNA cercetează cazul.

Un mijloc murdar, dar eficient al dlui Ponta, de a-şi ponegri adversarul este împroşcarea cu minciuni de calibru greu. Una le-a sosit bătrânilor prin Poşta Română şi îi avertiza că, dacă va fi ales preşedinte, Klaus Iohannis le va tăia pensiile. Candidatul ACL o tot demontează în fiecare intervenţie publică.  O alta zicea că, fiind susţinut de Laszlo Tokes şi de fostul candidat al radicalilor maghiari, Szilagy Zsolt, gata, ar fi semn clar că prezidenţiabilul ACL vinde ungurilor Ardealul. Pe urmă, a venit cu o minciună menită să contracareze efectul precedentei în rândul maghiarilor, transmiţându-le acestora, prin  scrisori în limba maternă, să nu-l voteze pe Iohannis, deoarece liderii lor nu-l susţin. Conducerea UDMR a infirmat.

Cea mai violentă şi mai mizerabilă ofensivă a fost dusă de colaboratorii foarte apropiaţi ai dlui Ponta şi posturile RTV şi Antena 3. Atacul la persoană, calomnia, insulta, forţarea unei legături cu fostele organizaţii naziste au făcut parte din arsenalul cu care Klaus Iohannis a fost bombardat zilnic. Gabriela Firea, purtătoarea de cuvânt a lui Victor Ponta, a tras concluzia că, fiindcă nu are copii, liderul ACL nu este om adevărat, şeful ei preluându-i ideea din zbor şi numindu-l pe Johannis „lucru”. Tot dna Firea a reîncălzit minciuna că prezidenţiabilul liberal este traficant de copii pentru organe, teorie dezvoltată pe cele două televiziuni în reportaje despre adopţia în 1990, a trei fraţi orfani din Răşinari, de către un cuplu de canadieni, cărora soţii Iohannis le-au făcut diverse servicii. Se sugera, fără o elementară verificare, că fraţii ar fi fost înfiaţi de traficanţii de organe, dl Iohannis fiind prezentat în chip de brută, complice cu ei. Într-un târziu, a intervenit mătuşa copiilor şi a anunţat că a luat legătura cu fraţii, care sunt  oameni realizaţi şi fericiţi. Astfel, a fost închis subiectul. Reporterii de la RTV, televiziunea deputatului PSD Sebastian Ghiţă, i-au urmărit pe părinţii candidatului ACL tocmai în Germania şi, filmând vila în mansarda căreia locuiesc cu chirie, le-au atribuit-o în proprietate, întrebându-se cum de au avut atâţia bani să o cumpere. Pe acelaşi post, FDGR - organizaţia etnicilor germani, condusă de Klaus Iohannis – era numit „urmaşul Gestapoului”, fiindcă i se retrocedase, împreună cu alte clădiri la care avea dreptul, imobilul în care organizaţia nazistă îşi avusese sediul, în al doilea război mondial. Culmea insultelor a fost atinsă însă odată cu aruncarea de către pesedişti, cu găini vii şi moarte, în curtea sediului central al PNL Bucureşti. Păsările aveau legate de gât bileţele pe care scria „Eu sunt Johannis” şi „Mi-e frică!”.

Victor Ponta a încercat să-şi umilească nu doar contracandidatul, ci şi propriul popor, prin exploatarea fobiilor naţionale, a vulnerabilităţilor, spaimelor şi instinctelor.  Cu „Iohannis neamţul care vinde Ardealul” zgândărea vechea teamă de pierdere a Transilvaniei şi fobia de „jugul străin”, cu „traficantul de copii” – instinctul patern şi matern, cu „Iohannis taie pensiile” – instinctul de conservare, spaima de ziua de mâine a celei mai vulnerabile categorii sociale, bătrânii.

Candidatul PSD a continuat să-şi exprime dispreţul faţă de concetăţenii săi şi prin lunga listă de pomeni electorale, de la electorată, la electosuta de lei la salariu. Valabile numai pe anul în curs.

Dacă nu aş fi ştiut deloc ce hram poartă Victor Ponta, tot nu l-aş fi putut vota vreodată pe candidatul care utilizează mijloace atât de mizerabile, ca să câştige. Klaus Iohannis şi-a cerut scuze pentru un atac într-o foaie de propagandă a ACL, la adresa europarlamentarului Daciana Sârbu, soţia prezidenţiabilului PSD. Invitat să facă acelaşi lucru, pentru campania murdară dusă împotriva adversarului său, dl Ponta şi-a dat ochii peste cap şi a răspuns: „ - Nu eu!”. Fiţi siguri că, oricât rău ar aduce mandatul său, României,  dl Ponta va spune la fel de senin: „ - Nu eu!”.   

Citește și: