Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2035 vizualizări 20 mar 2019

Doar 784 de zile au trecut de când, sub semnul urgenţei, preşedintele Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea unui referendum naţional. Era într-o marti, pe 24 ianuarie 2017.

Cu o seară înainte, rostise un discurs solemn în care îşi anunţase intenţia de a “începe demersurile pentru un referendum”. În stradă se desfăşurau marile demonstraţii împotriva Ordonanţei 13, pe culoarele Puterii se încerca înghesuirea Justiţiei pentru salvarea de puşcărie a unui grup de şarlatani politici, în frunte cu Dragnea, care jupânea deja România.     

Atunci, în urmă cu 784 de zile, Klaus Iohannis mai că a convins:

„Vrem să fim o naţiune puternică, un stat de drept sau vrem să fim o naţiune aşa şi aşa, cu un stat de drept care poate fi înmuiat şi discutat? Vrem să fim o naţiune care seamănă cu generaţia care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea? Vrem să fim o naţiune între celelalte naţiuni aşa cum sunt naţiunile europene sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea în corul naţiunilor europene? Aşadar, dragii mei, trebuie să ne hotărâm ce fel de naţiune suntem, ce fel de naţiune vrem să fim. Eu îmi doresc o naţiune puternică. Eu îmi doresc o naţiune de oameni mândri şi liberi (…). Orice altceva pentru mine este prea puţin, iar pentru a obţine acest lucru, pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine nici un preţ nu este prea mare”.

Până aseară nu ne hotărâserăm ce fel de naţiune vrem să fim, iar Klaus Iohannis a renunţat între timp la promisul Proiect de Ţară care ne-ar fi dat o idee.

N-a uitat însă ce a promis ritos şi ieri, după 784 de zile de reflecţie, a anunţat, în sfârşit: „Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai”.

Preşedintele n-a furnizat amănunte, dar un referendum în ziua europarlamentarelor, pe orice temă, sună electoralissim.

În campania electorală din 2014, candidatul Iohannis ne-a promis o ţară care „să meargă ceas”. România a luat-o invers, dar Preşedinţia merge-ceas.

Citește și: