Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
17272 vizualizări 9 ian 2016
Prinţişorul Nechibzuit, cum îl numesc bătrânii palatini intriganţi ai Casei Saud, este astăzi omul ce mai puternic din regat, ministru al Apărării, având în mâini pârghiile economice esenţiale.
 
În ciuda pripelii caracteristice, Prinţul răspunde întrebărilor excelente ale ziariştilor de la The Economist cu o remarcabilă stăpânire de sine.
 
Va începe un război între Arabia Saudită şi Iran? Trebuie să nu fii în toate minţile ca să crezi una ca asta, ”pentru că un război între Arabia Saudită şi Iran ar fi debutul unei catastrofe majore în regiune şi ar avea efecte cumplite asupra restului lumii. Cu siguranţă, nu vom permite un asemenea lucru”.
 
Cum va face faţă regatul scăderii preţului la petrol? Îşi va diversifica economia, va atrage investiţii străine, îşi va fructifica rezervele de uraniu şi alte active. Va introduce TVA-ul, dar nu la produsele de bază – apă, ferme, lapte - va extinde  turismul religios.
 
Tinând cont de faptul că 70 la sută din populaţia Arabiei Saudite e alcătuită din tineri sub 30 de ani, iar 10 milioane de locuri de muncă sunt ocupate de străini, cum se va rezolva problema joburilor? Vor fi concediaţi străinii? Doar dacă nu se poate altfel, atunci se merge pe programul de saudizare a muncii în sectorul privat. (În sectorul public, funcţiile sunt ocupate de saudiţi). Dar femeile? Vor fi ele încurajate să se angajeze? (Rata ocupării femeilor e cea mai scăzută din lumea arabă – 18 la sută). Aici, Prinţul vorbeşte despre noua politică de încurajare a drepturilor femeilor etc. etc., atrăgând atenţia că e greu să schimbi mentalităţi – femeile însele nu sunt obişnuite să muncească decât în gospodărie.
 
Ce fel de ţară doriţi să edificaţi? “O Arabie Saudită care să nu depindă de petrol; o Arabie Saudită cu o economie în creştere; o Arabie Saudită cu legi transparente; o Arabie Saudită cu o poziţie foarte puternică în lume; o Arabie Saudită care să poată împlini visul oricărui saudit sau aspiraţiile lui, prin crearea unor stimulente tentante, a unui mediu corect; o Arabie Saudită bazată pe sustenabilitate; o Arabie Saudită care să garanteze tuturor participarea la decizii; o Arabie Saudită care să aducă un plus important lumii şi să participe  la producţia lumii şi să ia parte la înfruntarea obstacolelor şi a provocărilor acestei lumi. Visul meu, ca tânăr în Arabia Saudită, şi visurile oamenilor din Arabia Saudită sunt multe. Încerc să intru în competiţie cu visele lor şi ei cu ale mele, ca să creăm o Arabie Saudită mai bună”. Le zice chibzuit Prinţişorul Nechibzuit, experienţa sa de participant la seminarii internaţionale  şi spune cuvântul.
 
Mărturiseşte britanicilor de la The Economist că e un admirator  al lui Churchill, la panseul căruia se gândeşte ori de câte ori se confruntă cu crize în regiune: oportunităţile se nasc din crize.
 
La întrebarea ”Şi au devenit crizele din regiune mai dificile, odată cu dezangajarea Statelor Unite din zonă?” răspunde cu remarcabilă prudenţă şi cu oarecare răceală: “colaborarea dintre noi şi Statele Unite e foarte puternică şi foarte magnifică (retorica arabă e de vină, n.m.). Dar Statele Unite trebuie să înţeleagă că este numărul unu în lume şi trebuie să acţioneze ca atare”.
 
 
Se pregăteşte Arabia Saudită pentru rolul de lider regional? Prinţul evită întrebarea, schiţând însă proiectul unei colaborări extinse între ”ţările Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman şi Qatar, n.m.), Egipt, Turcia, Sudan, ţările din Cornul Africii, ţările din Africa de Nord, ţările din Africa de Vest, ţările din Asia de Est, Malaiezia, Indonezia etc., Pakistan”.
 

Ministrul de Externe saudit tocmai s-a întors de la Islamabad. 

Citește și: