Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
16089 vizualizări 11 aug 2015

Ştim, de exmplu, că Regele Mihai l-a exclus pe Principele Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale, retrăgându-i titlul monarhic  acordat în 2010.

Că, în calitate de Şef al Casei şi Familiei Regale ale României, regele a luat decizia în discuţie „cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei”, întrucât „Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi”.

Mai ştim, din comunicatul Casei Regale, că Regele Mihai speră ca Nicolae să-şi găsească, în anii următori, „felul potrivit de a-şi servi idealurile şi de a folosi calităţile cu care Dumnezeu l-a înzestrat”.

Mai ştim, de asemenea, că decizia a fost luată pe data de 1 august 2015, în cadrul Consiliului Regal, întrunit la reşedinţa regelui din Elveţia, la care au participat, alături de Mihai, fiica sa, Principesa Margareta, Principele Duda, consilierul Casei Regale, Ioan Luca Vlad şi diplomatul Mihnea Constantinescu, şi el membru al Consiliului.

De ce a luat regele această măsură drastică, nu ştim! Dar, evident, bănuim.

Dincolo de motivaţia oficială, diplomată, subţire şi desuetă, livrată poporului, fără prea multă convingere, de Ioan Luca Vlad, bănuim că Regelui Mihai i-au fost aduse la cunoştinţă niscai fapte lumeşti din viaţa prinţului, întâmplate în România.

Bănuim că nimic extrem de grav, de vreme ce presa de scandal n-a umplut, încă, de noroi, clanţele şi ferestrele Casei Regale.

Or fi fost cine ştie ce ieşiri frivole - vreo beţie, vreo femeie, vreo vorbă deocheată, vreun episod care ar face, pentru noi, românii neaoşi, deliciul poveştilor pe la porţile azilelor, la bătrâneţe -, absolut nepermise unui viitor suveran, în concepţia intransigentului său bunic.

Mai bănuim, de asemenea, că n-a fost exclus din linia de succesiune pentru că şi-ar fi etalat, pe Dorobanţi, limuzinele, hainele şi fufele de fiţe; că n-a dat cu pumnul, cu bâta, cu pistolul sau cu maşina peste vreun sărăntoc lefegiu, pentru că i-a stat în drum; că nu s-a transportat la mare şi la munte cu elicopterul, în ciuda prostimii leşinate în caniculă; că n-o să-l vedem mâine-poimâine, adus de mascaţi, la DNA, alături de tatăl său.

Da. Eu bănuiesc că nu a fost înlăturat pentru astfel de „fiţe” lumeşti, trăite de toate beizadelele tuturor „suveranilor” societăţii româneşti republicane, de propagandă şi consum.

Iar spre deosebire de toţi aceşti prinţişori găunoşi, trăitori bine-mersi, bănuiesc că Principele Nicolae, care o fi călcat şi el în vreo strachină, a fost înlăturat de la succesiune „doar” pentru că „Familia Regală şi societatea românească (...) vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi”.

Iată două societăţi posibile!

Citește și: