Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
13891 vizualizări 28 ian 2018

“A citit careva planul de guvernare?” şi-a chestionat aseară colegii Kelemen Hunor, şeful Asociaţiei Culturale UDMR. “Ştiu că Balint l-a citit şi mi-a spus că arată de parcă ar fi scris in Ministerul Agriculturii, printre două beri”.

Fiindcă n-am un Balint care să facă treburile murdare în locul meu, l-am citit. Nu pare deloc scris între două beri. În Ministerul Agriculturii - poate că da, dacă cei acolo au apucat să transforme “sapa-n condei şi brazda-n călimară”. E mai degrabă un Program scris între două cure de dezintoxicare.

“Cât să fie?” au întrebat scribălăii de partid. “Umpleţi 300 de pagini!” a ordonat preşedintele Dragnea.  

Programul Guvernului Drăcilă se citeşte uşor: n-are nici o idee. Frazele alunecă lin, ca pe derdeluş.  Dacă n-aş bănui că a avut oră la coafor, aş zice că doamna Viorica a ţesut, ca Penelopa, lozinci şi locuri comune. Nimic despre “statul paralel” care nu-i lăsa să guverneze. Poate între timp îi lasă.
 
Încă mă mai resimt. Încă mă încearcă un soi de depresie post-textuală.

Nici pozele cu Klaus Iohannis în masivul Şureanu n-au avut darul să mă însenineze. Mi-a părut că, de pe schiuri, ca un adevărat vânător de munte – de vacanţe la munte – Preşedintele dă cu beţele tonul marii resemnări naţionale.

În urmă cu douăsprezece zile, când (după ce a cântărit-o bine) a desemnat-o pe Vasilica Viorica Dăncilă să formeze Guvernul Dragnea, ar fi putut – curat constituţional – să roage PSD-ul să-şi mai scormonească în rezerva de cadre. (Era ziua în care liberalii, atinşi fără leac de lene sau de prostie sau de amândouă concomitent, cereau alegeri anticipate!).
 
Pesimiştii ar spune că, oricâte nume de premier ar fi oferit, tot Dragnea ar fi guvernat. Optimiştii - că nu mai contează.   

Citește și: