Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2173 vizualizări 27 mai 2018

Rând pe rând, zeci de partide noi, blindate de zeci de mii de promisiuni proaspăt reîmpachetate, promovate viguros, cu surle şi cu trâmbiţe, au răsărit, dimineţile, grăbindu-se să apună, înainte să aplice/să pună în practică procente infime din noile lor programe, fără îndoială, europene, fără îndoială, eficiente şi surprinzătoare.

Politica, un mega talent-show…

Acum, dintr-odată, ne trezim cu focul de artificii generat de programul „porţi deschise” al noului partid condus de tandemul Victor Ponta-Daniel Constantin.

ProRomânia, potrivit celor declarate de fostul premier şi lider al PSD, va fi „o echipă formată din oameni tineri şi curajoşi care au experienţă şi rezultate de guvernare din perioada 2012-2015, dar şi mulţi care acum s-au hotărât să facă politică”. Iar pentru început, noul partid a convins, pe lângă un număr important de tineri - după cum susţine Ponta -, şi un grup de cinci parlamentari pesedişti, defectare important din rândurile social-democraţilor, în perspectiva faptului că, actual, coaliţia la putere a pierdut majoritatea în Cameră.   

Aş vrea să fiu bine înţeles, din capul locului: nu fac propagandă pentru niciunul dintre partidele social-democrate în discuţie, conduse de doi/trei vechi camarazi de arme - Liviu Dragnea-Victor Ponta/Daniel Constantin -, cu toate că sunt ferm convins că un pol social-democrat, autentic, consolidat şi funcţional, este absolut necesar într-o societate democrată, într-un stat de drept european (în aceeaşi măsură în care, de partea cealaltă, în menţinerea echilibrului politic, este la fel de necesară existenţa unui partid liberal puternic şi bine articulat).

Voi încerca, astfel, să mă descurc cu materialul clientului. În consecinţă, ce avem noi aici?!

În primul rând, un mega-scandal între PSD, pe de o parte, şi Ponta-susţinătorii săi-oamenii plecaţi din partid către ProRomânia, pe de altă parte.

Personal, cred că scandalul în sine depăşeşte, cu mult, faza actuală a jocului, însuşi Ponta declarându-se surprins de reacţia emoţională, venită dinspre Kiseleff: „Reacţia lor (a PSD – n.a.) – inclusiv limbajul de huligani frustraţi atunci când împroaşcă epitetele de şobolani, trădători - dovedeşte că suntem mai puternici decât credeam şi că ei se tem mai mult decât aş fi bănuit”.  

În al doilea rând, agitate, distingându-se pe fondul scandalului, regăsim, în special, fragmente din „unicornul” de altădată, „PontaDragnea”, fostă entitate conducătoare a PSD.

În al treilea rând, personaje – unele guralive, altele manifestându-se acuzator, destui penibili, mulţi analfabeţi, câţiva jucători la două capete -, figuraţie, regizori, vânzoleală, cetăţeni, zgomot.

La antract, încercând să fie mai consistent, legat de propria-i ofertă, Ponta face câteva remarci (unora încercând să le răspund aici) despre Dragnea-PSD. Iată:

„PSD a fost capturat şi este condus acum de un grup de oameni care au crescut în PD-ul lui Băsescu şi au migrat în 2001 din Opoziţie la Putere”.

Întrebare: al cui camarad a fost Liviu Dragnea, şi cine l-a ridicat în schemă, în partid şi în guvern?! Răspuns: Victor Ponta.

„Foşti PD-işti şi PRM-işti, alături de baroni nemuritori, tronează azi în fotoliile de conducere şi folosesc PSD-ul pentru putere şi bani”.

Întrebare: când a aflat Ponta acest adevăr istoric? Nu cumva chiar înainte de a-l promova pe Liviu Dragnea la vârful PSD, şi pe Codrin Ştefănescu în secretariatul general? Răspuns: Evident că da.

„În mascarada de luptă cu „Statul Paralel”, Liviu Dragnea trebuie să le spună colegilor săi de ce a insistat atât de mult să meargă la toate întâlnirile cu Codruţa Kovesi şi şefii serviciilor de informaţii”.

Întrebare: de vreme ce acţiunile lui Dragnea au fost nocive, aducând prejudicii imaginii partidului şi nu numai, de ce Victor Ponta, în cunoştinţă de cauză fiind, nu l-a temperat pe camarad/nu a discutat despre asta în forurile partidului? Răspuns: întrucât, la acea vremea îi convenea situaţia.

„Sperăm ca, în viitor, să facem alianţe politice cu un PSD eliberat de Gruparea de la Teleorman şi revenit la linia unui partid social-democrat modern şi european”.

Întrebare: Pro România poate fi considerat un „partid-berbece”, care să disloce gruparea Dragnea de la conducerea PSD? Răspuns: e plauzibil.

În consecinţă, e posibil ca nici ProRomânia să nu devină un partid de anvergură, un social-democrat veritabil „modern şi european” (aşa cum nu a fost nici pe timpul lui Ponta, aviz celor care au uitat acest amănunt), fiind folosit, în special, ca unitate de atac în forţă, pentru recâştigarea vechiului PSD, acţiune urmată, de ce nu, de o fuziune „la minut”.

Putem spune, de asemenea, după toate cele relevate mai sus, că nici Ponta nu e mai breaz ca preopinentul Dragnea, acela pe care îl acuză, în exclusivitate, de toate relele, de vreme ce, cât le-a fost bine împreună, au ţinut capacul bine fixat pe oală.

Astfel, mă gândesc că ar fi fost, poate, mai bine, ca Ponta şi gruparea lui să se lupte cu Dragnea ot Teleorman, direct din interiorul partidului - adevărată oală sub presiune -, cu capacul bine fixat, fără agitaţie, fără manevre şi fără alte promisiuni greu de realizat!

 

Citește și: