Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2316 vizualizări 26 nov 2017

Ca glumă e bună! Iată anunţul ministrului Muncii: "Românii care au plecat în afara graniţelor lucrează în IT, sunt şi mulţi medici plecaţi, mulţi care lucrează în construcţii, mulţi, în agricultură. Anul acesta ne-am dat seama, dar vom vedea şi în anii următori, că va trebui să găsim soluţii pentru atragerea înapoi a românilor. (…) În ultimii ani vorbim despre un deficit foarte mare pe piaţa muncii din România în ceea ce priveşte IT-ul, construcţiile şi agricultura. Dacă mâine sunt 12.000 de absolvenţi de IT ei vor fi imediat absorbiţi de piaţă în următoarea săptămână; medicii - scoatem posturi de medici la concurs şi nu se prezintă nimeni, sau oricum pe 10 locuri se prezintă un singur candidat”.

Ştim că Olguţa Vasilescu, emiţătoarea anunţului disperat, posedă simţul umorului… Dar nu şi pe cel al realităţii. Îi aducem la cunoştinţă pe această cale că: potrivit sociologilor rămaşi acasă, după 1989, jumătate din populaţia activă a României a plecat să muncească afară (îi reamintim că 16 ani din această perioadă, social-democraţii au guvernat ţara); că un foarte recent raport al ONU confirmă faptul că România ocupă un „onorant” loc doi în topul mondial al migraţiei, după Siria, trei milioane şi jumătate de români muncind, astăzi, în străinătate; INS estima, în primăvara acestui an, că în ultimul deceniu populaţia ţării a scăzut cu două milioane de persoane ca urmare a emigraţiei în masă (jumătate din această perioadă guvernarea aparţinând PSD); că potrivit unor analize recente, nouă români părăsesc ţara în fiecare oră, specialiştii susţinând că până la sfârşitul acestui an, alţi aproape 100.000 de oameni vor pleca din România; că în urma ultimei revoluţii fiscale, tocmai IT-iştii au fost tăiaţi de la unele beneficii salariale – fiind nevoie de noi precizări, ulterioare, emise de guvern -, alte milioane de salariaţi fiind pasibili, în urma manevrelor revoluţionar-fiscale, de „pedeapsa” cu tăierea din salariu, începând cu ianuarie 2018.

Ca să nu mai intrăm în profunzimea evenimentelor care au loc în ţară: mitinguri săptămânale, organizate în toate oraşele mari, de confederaţiile sindicale şi de societatea civilă, cărora li se alătură, mai nou, opoziţia politică, cu toţii cerând stoparea bulversării sistemului fiscal, a sistemului juridic, a sistemului administrativ (în perioada imediat următoare), a turnurii, cel puţin curioase, şi tot mai vizibile, pe care o ia, în ultimul timp, politica noastră externă, care protestează împotriva impredictibilităţii jocului scumpirilor carburanţilor, gazelor şi energiei (electrice şi termice), situaţie care a condus la explozia preţurilor în aval.

Ca să nu mai vorbim de lipsa unor politici coerente, în principal în „Sănătate”, în „Educaţie”, apoi în domenii privind natalitata, administraţia locală, perspectiva unei vieţi mai bune, decente, mai echitabil retribuite.

Nu ştiu prin ce metode încearcă Lia Olguţa Vasilescu să-i convingă pe tinerii obişnuiţi cu bunul simţ european să se întoarcă acasă… Poate cu mostre de limbaj de speluncă politică, gen „Am pierdut prea mult timp azi cu un securist mititel şi neînsemnat ca Dvs... Prindeţi viteză că are Cioloş nevoie de un argat acolo!", adresate unor colegi de partid cu păreri personale.

Nu ştiu dacă ministrul a citit, măcar de curiozitate, mesajele înscrise pe pancartele românilor care protestează, de aproape un an, în faţa Palatului Victoria, a Palatului Parlamentului, în pieţele marilor oraşe?!

Dacă nu, are ocazia. S-au strâns, deja, în Piaţa Victoriei, şi în alte pieţe din ţară, zeci de mii de oameni. Mulţi dintre ei susţin că politicile actualului guvern sunt tot atâtea motive pentru care se gândesc serios să părăsească România, chiar mâine.

Citește și: