Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
54373 vizualizări 8 aug 2014

„Dan Voiculescu, 5 ani cu executare, nu-i aşa că sună tare? Dar 10 ani, cum sună? Atâţia au trecut de când Voiculescu a făcut manevra de zeci de milioane de euro cu Institutul de Cercetări Alimentare [...] Deci, a avut tot timpul să se bucure de roadele afacerii ICA. Şi, la 70 de ani, ce puşcărie să mai facă? Reducere de pedeapsă, cursuri pentru colegii deţinuţi, mai meditezi, mai scrii pe blog [...] Una peste alta, calculând rentabilitatea totală, dl. Voiculescu iese în câştig cu vârf şi îndesat [...] Un singur lucru poate fi cu adevărat important în acest caz: 1 miliard de euro, confiscare din averea marelui biznismen Voiculescu, întemeietorul de dinastie, ar începe să aducă a ceva numit dreptate”.

Iată că astăzi, chiar se întâmplă. Nu un miliard, dar confiscări masive din clădirile, terenurile şi conturile marelui om. Asta s-ar putea să-i îngreuneze într-adevăr digestia cârnaţilor cu varză pe care i-a mâncat aseară în vreme ce se uita la postul său de televiziune,  potrivit propriei declaraţii.

Simbolic vorbind, este al doilea moment istoric al Justiţiei după 1989, primul fiind încarcerarea lui Adrian Năstase. Fostul premier reprezenta Sistemul de dinainte de `89 şi de după, în partea lui nomenclaturistă de Partid, în vreme ce Dan Voiculescu era reprezentantul celuilalt stâlp al Sistemului, Securitatea, cu pătura ei „aristocratică”, deţinătoare de sume în valută aiuritoare pentru simplul cetăţean. Să-l vezi pe intangibilul Voiculescu apăsat pe cap de poliţist şi băgat în maşina care-l duce la zdup lasă urme în conştientul şi subconştientul acestei naţii, chiar dacă aparatul său de propagandă mediatic îşi va face în continuare treaba, prezentându-l ca pe un martir al regimului Băsescu, în vreme ce Dom Profesor va scrie în puşcărie vol. II al Tratatului său privind înlocuirea TVA cu Taxa pe Tulburarea Armoniei Universale (chiar aşa!), început tot acum vreo 10 ani, ca şi hoţia ICA.

Întemniţarea lui Voiculescu şi mai ales începerea confiscării averii lui e un semnal ce poate să dea fiori tuturor cotoşmanilor cu agoniseli imense, crescute din pământ, din iarbă verde după `89, şi care se mai află în libertate. Personajele acelea care te privesc din televizor cu ochi semiînchişi, de carnasier sătul, explicând ca la şcoala ajutătoare cum au făcut ei banii, cu inteligenţa lor capitalistă, deoarece „nu oricine e născut pentru afaceri, trebuie să ai fler...”.

Nişte hoţi ordinari, îmbogăţiţi în primul rând din furturi de la stat, din şantaj şi escrocherii.

Sau poate că îşi vor vedea în continuare, netulburaţi, de goana după „caşcaval”. După condamnarea lui Năstase, sussemnatul credeam şi speram că nu vor mai băga cotoşmanii laba până la umăr, se vor opri la cot. M-am înşelat, au continuat şi mai abitir. Aşa că singura soluţie pentru această ţară pare a fi transferarea unui număr impresionant de persoane pricopsite la răcoare. Puşcăria salvează România?

În ce mă priveşte, din punct de vedere pur personal, nu mă interesează introducerea în închisoare a lui Dan Voiculescu decât dacă mă gândesc la zicerea d-sale când a fost acuzat de turnătorie la Securitate: „În România socialistă, toţi cetăţenii au colaborat într-un fel sau altul cu Securitatea”. Încerca atunci dl. Voiculescu, procedeu inaccesibil Varanului, doar Sconcsului,  să împroaşte pe toată lumea cu mizerie,  ca să nu se mai distingă mirosul său personal pestilenţial. Acum, Justiţia a stabilit că nici eu şi nici alţi cetăţeni ai RSR nu suntem totuna cu dl. Voiculescu: d-sa are un statut special faţă de noi, cum l-a avut şi înainte de `89, pe care îl consfinţeşte puşcăria Rahova.

 

Citește și: