Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
11482 vizualizări 4 apr 2013

 

Îndărătul vorbelor multe, al gândirilor abisale şi al răzgândirilor sprintene, îndărătul autopsierii doct-patetice a nimicului, pluteşte atotstăpânitor Rânjetul, agitând nagâţii politici care se învârtesc prin preajmă.

Ţara trebuie hrănită cu vâlvă. Trebuie să dai cetăţeanului sentimentul că mereu ceva decisiv se petrece, că îl paşte ceva, că - mai important decât un loc de muncă sau o şosea fără gropi sau un dig în calea apelor - e să îl pironeşti în faţa televizorului deschis, ca să urmărească doi co-balerini politici care ies din toate cotloanele, pe toate uşile, la toate orele, să-i îndruge, să-l ţină la curent. S-au luptat pentru Servicii, s-au luptat cu Justiţia, acum se luptă între ei. Ziarişti deghizaţi nu prididesc să le care muniţie, când unuia, când celuilalt, ca servanţii de tun.

În retorica turbată a ultimelor zile, cineva a scăpat o vorbă mare: proceduri. Însă, dacă ar exista proceduri, dacă ele ar fi urmărite sârguincios, societatea românească şi-ar pierde farmecul incoerent. Ar dispărea şi Rânjetul, încheindu-şi mai devreme mandatul.

 

Citește și: