Clarice DINU
Clarice DINU
7802 vizualizări 3 mai 2017

OUG 13, PSD „noaptea, ca hoţii!”, a fost un moment de cotitură profundă în societatea românească, civilă şi politică. Că acum, totul s-a mutat în Parlament, ziua, la vedere, nu înseamnă însă că suflul exploziei va trece pe lângă PSD. Dimpotrivă. Acest lucru pare să-l fi înţeles şi Liviu Dragnea, care de la prima tentativă a lui Şerban Nicolae de a elimina din legea graţierii venită de la Guvern interdicţia referitoare la corupţi, i-a cerut senatorului social-democrat să renunţe la amendament, iar parlamentarilor să nu-l susţină. Ar fi inexplicabil, ca acum, la nici două luni de la acel moment, şeful PSD să comită o nouă greşeală strategică. Abia şi-a revenit cât de cât reuşind să mute dezbaterea către teme cu impact social puternic - legea salarizării şi relaxarea fiscală - însă insuficient pentru a acoperi o mutare emoţională de asemenea anvergură în societate, scoaterea politicienilor corupţi din puşcărie. Această vulnerabilitate  penală niciun partid nu o poate gestiona în acest moment. 

Moment complicat şi mai mult de referendumul lăsat în stand-by de preşedintele Klaus Iohannis, după retragerea OUG 13. Şeful statului nu a renunţat la idee, a lăsat-o mai moale, după cum el s-a exprimat, neavând decât a semna decretul pentru stabilirea datei, dacă situaţia o va impune. Iar semnalul a fost foarte clar la vremea respectivă:  „Este evident că societatea îşi doreşte eliminarea corupţiei, persoane integre pe funcţiile publice. Nu am anulat intenţia, dar consider că lucrurile trebuie să se liniştească. Am lăsat-o mai moale, dar nu am abandonat ideea. (...) Dacă s-ar graţia corupţii, cred că s-ar da un semnal total greşit în societate şi contez pe realismul şi pe buna credinţă a parlamentarilor”. 

În timp ce scriam aceste rânduri, Liviu Dragnea s-a exprimat pe temă. „Dezaprob categoric votul din Comisia Juridică de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind graţierea faptelor de corupţie. Am spus tot timpul şi îmi menţin punctul de vedere că nu susţin graţierea infracţiunilor de corupţie. Înţeleg că raportul final nu a fost încheiat. Voi avea o discuţie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste amendamente”, a scris şeful PSD pe Facebook. 

Deocamdată, rămâne să-l credem pe cuvânt. Dar proiectul de lege este abia la Senat, urmează şi Camera Deputaţilor, care este decizională. Vom vedea ce va urma. Un lucru pare însă destul de clar, dacă se va răzgândi, va rămâne, probabil, în istoria politică a României post-decembriste ca singurul care a reuşit să arunce în aer PSD. Ironic, Traian Băsescu îi spunea „Teroristul”.  

PS. Încă o dată, clasa politică a ratat momentul unei dezbateri importante pe o problema condiţiilor inumane din închisori, la nici o săptămână după ce CEDO a dat termen de şase luni României pentru a veni cu un plan în acest sens. În condiţiile în care un om moare la trei zile în penitenciarele din România, iar rata sinuciderilor este de 10 ori mai mare decât în „viaţa liberă”, să vii să spui că vrei să-i scoţi din puşcărie pe politicienii care au furat că aşa e în tranziţie este un pic zis ruşinos. 

Citește și: