Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4913 vizualizări 21 feb 2018

Azi-noapte, din detenţie, Shlomo Filber, fost director general în ministerul Comunicaţiilor  - unde, pe lângă funcţia de premier, Benjamin Netanyahu deţinea portofoliul (5 noiembrie 2014 - 21februarie 2017) – a semnat acordul prin care devine martor al Statului în Cazul 4000. Acceptul lui Filber, un apropiat al Regelui Bibi, de a colabora cu poliţia anticorupţie Lahav 433, grăbeşte deznodământul acestui dosar. Specialiştii invitaţi în studiourile de televiziune care dezbat cazul susţin că obţinerea unui astfel de martor face imposibilă o eventuală clasare a dosarului de către Procurorul General. 

Fostul director general este aşteptat să mărturisească felul în care a fost instruit şi obligat de prim ministrul şi ministrul Comunicaţiilor Netanyahu să ofere avantaje de sute de milioane de shekeli în schimbul ştirilor pozitive despre sine şi soţia sa, Sara, pe portalul de ştiri Walla, aparţinând acţionarului majoritar al Bezeq, Shaul Elovitch. (Înţelegerea cu poliţia a fost ca, în urma mărturiei sale, Shlomo Filbert să obţină o pedeapsă neprivativă de libertate).

Azi-dimineaţă, la radio, parlamentarul Likud, David Amsalem, cel cu mâna căruia Netanyahu scoate castanele în Knesset, s-a dezlănţuit împotriva lui Filbert: ”Cred că a fi martor al Statului e  un lucru inferior, de obicei criminal. În multe cazuri chiar el e criminalul principal, dar i se spune <vino şi depune mărturie împotriva unui funcţionar mai înalt> (care, de regulă, a comis o presupusă infracţiune, mai puţin gravă) <şi o să-ţi oferim beneficii>. Coşmarul meu e ca fiica mea să nu se mărite cu un martor al Statului (...). Nici un cetăţean n-ar putea deschide nici măcar o prăvălie cu un martor al Statului (...) Îşi toarnă  prietenii ca să se salveze, dar nu pentru mai binele Statului Israel”.

Premierul, conform obiceiului, şi-a postat aseară târziu o înregistrare video pe facebook, negând tot şi incriminând poliţiştii anticorupţie: ”Ei vin cu informaţii false, mincinoase, ca parte a vânătorii de vrăjitoare împotriva mea şi a familiei mele care se desfăşoară de ani de zile. Toate deciziile privind Bezeq au fost luate de comisii profesioniste, de profesionişti, sub o atentă supraveghere leagală. Afirmaţia că am acţionat în favoarea Bezeq este, pur şi simplu, lipsită de temei (...) Ei creează cazuri noi, la fiecare două ore. Convoacă parteneri, îi interoghează, îi suspectează, apoi imediat scurg un potop de informaţii false”.

Apropo, Canal 10 a prezentat un posibil alt caz de corupţie, altul decât Cazurile 1000, 2000, 3000 (în care Bibi e doar martor, deocamdată)  şi 4000). E vorba despre Cazul 1270 bis (numerotarea Lahav 433 mă depăşeşte), în care ar fi implicat fostul purtător de cuvânt al familiei Netanyahu, Nir Hefez (arestat şi el duminică, în lotul Bezeq). Hefez ar fi oferit, în 2015, o înaltă funcţie în Justiţie unui magistrat, doamna Hila Gerstel, în schimbul promisiunii că îi va închide un dosar Sarei Netanyahu.

La această ultimă suspiciune, prim ministrul Israelului a răspuns că nu i-a adresat niciodată lui Hefez o astfel de rugăminte, că acesta n-a vorbit niciodată cu el despre un astfel de demers şi nici nu crede ca purtătorul de cuvânt al familiei să fi încercat cu cineva o astfel de tranzacţie.

Chiar dacă, conform sondajului de opinie realizat săptămâna trecută, partidul său, Likud, a rămas în frunte, în interiorul formaţiunii politice tot mai multe voci au început să-şi contreze liderul, iar zilele politice ale Regelui Bibi par numărate. Membrii Likud nu mai sunt impresionaţi de mesajele sale mesianice, ultimul – un citat din Exod: “Cu cât erau mai oprimaţi, cu atât mai mult se înmulţeau şi se răspândeau”...

Citește și: