Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2608 vizualizări 7 mar 2018

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, conducătorul de facto al regatului a descins în Marea Britanie.

Oficial, a fost primit cu onoruri. Pentru premierul Theresa May, în aceste vremuri tulburi de dinaintea Brexitului, Arabia Saudită e o acvilă cu ouă de aur, din cel puţin două imense motive. În primul rând, regimul de la Riyadh este unul dintre cei mai importanţi cumpărători de armament britanic – mai ales de când, în martie 2015, la două luni după ce a fost desemnat cel mai tânăr ministru al Apărării din lume, Muhammad bin Salman a pornit războiul împotriva Yemenului. Arme de miliarde de lire sterline (aproape 5) au fost ”investite” de coaliţia condusă de saudiţi în catastrofa umanitară de astăzi. În al doilea rând, e vorba despre Aramco, cea mai importantă companie petrolieră din lume, care e foarte posibil să listeze un pachet de 5 la sută din acţiuni pe bursa de la Londra (dacă nu cumpără chinezii tot pachetul rapid, aşa cum s-au oferit). Scoaterea Aramco pe piaţa bursieră e unul dintre obiectivele ambiţiosului proiect al prinţului moştenitor, Viziunea 2030 – care intenţionează să modernizeze ţara, căutând alternative la dependenţa de petrol, reducând influenţa clerului sunnit şi oferind femeilor câteva drepturi în plus.

Arabia Saudită, până la materializarea viziunilor tânărului şi agitatului prinţ moştenitor, dacă se vor împlini vreodată, rămâne aceeaşi ţară unde drepturile omului sunt un moft, fapt care explică şi huiduielile copioase cu care a fost întâmpinat la Londra de o mulţime de organizaţii umanitare, care i-au reproşat şi situaţia propriilor săi cetăţenii, dar şi dezastrul creat în Yemen. ”Criminal de război” scria pe pancartele protestatarilor. Neobişnuit cu contestaţiile, prinţul a acoperit larma străzii cu afişe mari, pe care lângă chipul său stă scris cu litere de-o şchioapă: ”El aduce schimbare în Arabia Saudită“.
De când a preluat frâiele regatului, Muhammad bin Salman şi- transformat porecla de Prinţ al Haosului în renume. Cele aproape 10.000 de victime din Yemen, declanşarea războaielor prin procură cu Iranul şiit, blocada împotriva Qatarului, luarea ca ostatic pentru câteva zile a premierului din Liban, ameninţările făţişe la adresa liderului palestinian Mahmud Abbas nu compensează înţelegerea discretă cu Israelul, care - în alte condiţii şi cu alţi actori - ar fi adus o adiere de stabilitate în regiune.

Tânărul autocrat (nimeni nu-i cunoaşte vârsta exactă, însă nu are mai mult de 33 de ani oricât s-ar strădui), care va ajunge pe 19 martie şi la Casa Albă, simte deasupra princiarului său creştet mâna fermă a preşedintelui Trump, fapt care îi augmentează euforia puterii.

Muhammad a intrat astăzi pe covorul roşu în Palatul Buckingham, unde a luat masa cu Regina Angliei. În seara asta va cina cu  prinţii Charles şi William.

... Nu mi-am putut scoate toată ziua în cap refrenul Lizei Minnelli din ”Cabaret”: ”Money makes the world go around”.

Citește și: