Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2305 vizualizări 25 iul 2017

“Sunt bucuros să te văd aici şi că lucrurile s-au încheiat cum s-au încheiat. Ai acţionat bine, cu calm, iar noi aveam obligaţia să te scoatem de acolo. Acest lucru n-a fost pus sub semnul întrebării. A fost doar o chestiune de timp şi mă bucur că n-a durat mult. Reprezinţi Statul Israel şi Statul Israel n-a uitat asta nici un moment”.

Repet ce am relatat cu câteva ore în urmă, având acum mai multe informaţii. Duminică seara, un iordanian de 17 ani, fiul patronului unui magazin de mobilă din central Ammanului, care lucra în vacanţă la firma tatălui său, a ajuns în clădirea care adăpostea, peste drum de ambasadă, locuinţele diplomaţilor, ca să monteze o mobilă de dormitor. Odată cu tânărul a ajuns acolo şi proprietarul clădirii, un chirurg ortoped, care voia să se asigure că treaba va fi făcută cum se cuvine. De aici până când cei doi au fost împuşcaţi mortal, lucrurile intră în ceaţă, inclusiv în raportul “complet” pe care poliţia iordaniană s-a grăbit să-l redacteze până luni seara, cu puţin înainte ca întreg personalul ambasadei israeliene să fie repatriat. Între tânărul de 17 ani şi soldatul din gardă sau un membru al ambasadei a intervenit o controversă pe tema mobilei, care a degenerat într-o ciocnire fizică. Tânărul iordanian l-ar fi atacat cu o şurubelniţă pe interlocutorul său, iar soldatul de gardă a tras, atingându-l letal, din greşeală şi pe proprietarul clădirii. Nici una dintre victime nu avea antecedente penale sau de violenţă, nici una nu aparţinea vreunei grupări extremiste.

Ambasada a refuzat categoric ca soldatul să fie interogat de iordanieni, invocând argumentul că ar avea imunitate diplomatică. Rudele celor ucişi au cerut ca acesta să fie judecat în Amman şi condamnat la moarte.

Că se trage în soldaţii israelieni, că sunt înjunghiaţi sau atacaţi cu pietre e, din păcate, un fapt cotidian. După cum zilnic măcar un soldat israelian înspăimântat ripostează disproporţionat. Poate că soldatul care păzea ambasada din Amman a evaluat greşit situaţia. Poate că a fost în pericol de moarte. Oricum, firesc era să fie judecat în Iordania. Sau măcar să nu fie îmbrăţişat călduros şi felicitat de premierul Israelului.

Premierul Netanyahu l-a trecut Podul Allenby (graniţa dintre cele două state), la nici 24 de ore, după pertractări telefonice cu regele Andullah al II-lea. (Unii observatori consideră chiar că ridicarea detectoarelor de metale de pe Espanada Moscheilor, azi dis-de-dimineaţă, a fost parte a negocierii).

Dibaciul ambasador al Statelor Unite în Israel a ţinut să aducă la cunoştinţa opiniei publice din Orientul Mijlociu că soldatul nu putea fi adus acasă decât cu inestimabila contribuţie americană.

Cert este că pe reţelele de socializare din Iordania e revoltă. O revoltă pe care o văd întinzându-se, cu fiecare oră, în toată regiunea.

Fotografia premierului Netanyahu îmbrăţişându-l călduros pe cel care a ucis doi iordanieni e demult virală. 

Citește și: