Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
37040 vizualizări 26 iul 2017

Aflu că Sorin Grindeanu a intrat în posesia rezultatelor unui sondaj de opinie „devastator”, în ceea ce-l priveşte pe liderul PSD: ”Liviu Dragnea are un procent de 12-13 la sută părere bună şi foarte bună. Mai departe, când vine vorba despre încredere proastă şi foarte proastă, procentul se duce la 87-88 la sută. Încrederea în acest moment în Liviu Dragnea este mult mai jos decât încrederea în partid. PSD-ul se menţine în jurul unui procent de 40 la sută”, a declarat premierul moţionat de propriul partid, ieri seară, la postul public de televiziune.

Şi nu e singurul care susţine acest „crunt adevăr”. Îl susţin, inclusiv, unii sociologi, ceea ce nu e puţin lucru, din toate punctele de vedere: ”În mod cert, astăzi când vorbim, Liviu Dragnea nu este în vârful popularităţii sale. Toate elementele din actuala guvernare PSD s-au descărcat negativ, într-un mod natural, pe imaginea lui Liviu Dragnea şi constatăm şi noi cu toţii cei care ne ocupăm de lucrurile astea că nu e cel mai popular lider al PSD. (…) Astăzi, centralismul excesiv pe o singură persoană în managementul PSD-ului nu e favorabil imaginii în general a PSD-ului. Dincolo de asta, PSD-ul rămâne la 40 şi ceva de puncte procentuale”, a spus la A3, Marius Pieleanu, director Avangarde

Sunt convins că acţiunea în desfăşurare s-ar putea numi, pe loc, „declanşarea salvării partidului, cu orice preţ”.

Sincer, cred, însă, că şi partidul, la această oră, trăieşte în solidar cu liderul său - pe care unii îl vor plecat –, numărând aceeaşi zestre de procente.

Eu înţeleg instinctul de conservare, dar ce electorat ar putea uita adevărul acela simplu, şi anume că partidul, în întregul său, l-a susţinut pe Dragnea, în tot ce a făcut?!

E cineva care poate uita că nu Dragnea, ci guvernul Grindeanu a decis că e timpul OUG 13? Că nu liderul, ci CExN a votat împotriva lui Grindeanu şi a guvernului său? Că majoritatea parlamentară a votat în favoarea moţiunii de cenzură? Că proaspătul reînviat BPN a consfinţit excluderea din partid, decisă de CExN, a tuturor celor care şi-au permis să formuleze opinii diferite de cele ale liderului? Că nu Dragnea a cerut la tv excluderea din partid a unui şef al filialei Timiş, drept pedeapsă că nu l-a „radiat” pe Grindeanu de pe listele filialei, ci „bomba sexy”, Codrin Ştefănescu? Şi că, nu Dragnea a plecat val-vârtej la Timişoara, ca să descăpăţâneze filiala şi să-l execute pe Sorin Grindeanu, ci Marian Neacşu, secretarul general al PSD?!

Păi, vedeţi cum suntem noi?! Când începe barca să ia apă, hop şi marinărimea, să-i stingem pipa căpitanului cu harponul…

Ei bine, nu! Liviu Dragnea n-ar fi preluat rolul de dictator în PSD, dacă ar fi avut parte de un partid şi nu de o masă de manevră; de un cor de lăudători; de trupa „fetelor” de pe muntele Găina, toate vorbind în acelaşi glas, mergând în acelaşi pas....

Nu pot să cred că, până acum, dincolo de nucleul dur al susţinătorilor pesedişti, n-a remarcat nimeni că Dragnea-PSD e un binom care posedă aceleaşi calităţi şi aceleaşi defecte?

Înţeleg că, de câteva zile - aşa cum scriam şi ieri -, toate frustrările se „descarcă”, natural, pe Dragnea. Dar e limpede că personalitatea lui nu s-a dezvoltat în imponderabilitate faţă de partid, ci în directă legătură cu acceptările membrilor acestuia.

E adevărat: secretarul general, Marian Neacşu, susţine că Dragnea continuă să fie locomotiva partidului. E posibil! Întrebarea care se pune este: „Încotro?!”.

Iar pe temă, Sorin Grindeanu spune aşa: ”Am discutat şi cu Victor Ponta, inclusiv ieri, şi cu Cătălin Ivan şi cu actuali membri PSD. Şi, fie că e vorba de cei doi, sau de actuali membri cu funcţii de conducere în partid, la toţi există această preocupare - unde se duce, care este direcţia în care merge PSD, pentru că aproape toată lumea are senzaţia că ne îndreptăm, pas cu pas, spre prăpastie sau spre dat cu capul în zid”.

Frumos spus, dar cum să „dai cu capul în zid” la 40 la sută preferinţe?

Bănuiala mea este că lumea partidului, în general, indiferent de fricile acesteia, a devenit conştientă că procentul înregistrat de Dragnea, chiar dacă se va încerca „izolarea” sa, în timp, va trage în jos, repede-repede şi PSD.

Iar dacă aşa stau lucrurile, şi în contextul în care Grindeanu afirmă că va merge alături de Victor Ponta, în noua sa construcţie politică - încercând, evident, să rupă câţiva parlamentari de la PSD şi ALDE, din septembrie încolo, doar cât să gripeze majoritatea -, va deveni, mai mult ca sigur, o temă de "dezbatere" în partid, dacă n-ar fi mai cuşer ca, până atunci, şi de comun acord, în binele unic al Kiseleff-ului, Dragnea să-i lase „butoanele” pe masă lui Tudose… Mihai Tudose.

Aşa, ca într-un fel de revoluţie de catifea, împotriva ţapului ispăşitor.

Citește și: