Clarice DINU
Clarice DINU
49769 vizualizări 15 oct 2017

Uite aşa şi noi, în tot vacarmul ăsta politic din ultima săptămână, mai că am uitat că stăm cu mortul pe masă. Or, România asta pe care ne-au tot plimbat-o prin faţă a început să pută. 

Câteva observaţii: 

Liviu Dragnea a fost declarat, oficial, imaginea răului absolut în politică. Ura istorică faţă de PSD a fost total diluată, iar pesediştii care i se opun au devenit, peste noapte, nişte oameni de bine, dacă nu chiar eroi, în condiţiile în care opoziţia nu există pur şi simplu. 

Doar ca să-l vadă plecat pe Liviu Dragnea, cei mai mulţi nu au văzut sau s-au făcut că nu văd că războiul se duce mult dincolo de porţile PSD. De la alegeri încoace, asistăm la un asalt fără precedent asupra statului de drept, în sensul democratic al cuvântului. Instituţiile - partide, parlament, guvern, justiţie - sunt dinamitate într-un mod sistematic. Alienat, cele de forţă capătă o popularitate neobişnuită, cu sprijinul unei propagande foarte eficiente. Este adevărat că această ofensivă nu ar fi fost posibilă în lipsa unei slăbiciuni, dacă nu chiar metastaze, a clasei politice din România, populată de 28 de ani încoace de personaje care şi-au construit influenţa, de multe ori, dincolo de limita legii.

În acest context, Liviu Dragnea nu este decât o victimă colaterală.

Ura cultivată sistematic nu poate avea decât efecte devastatoare pe termen lung în cazul sănătăţii societăţii. Or, primul efect se vede deja cu ochiul liber: uşurinţa de a accepta orice abuz sub pretextul unei cauze mai bune. Nu mai vorbim despre drepturi şi libertăţi, despre implicarea serviciilor secrete în politică - iar de aici nu se exclude Guvernul Tudose - , justiţie, presă, despre faptul că DNA nu înseamnă doar Laura Codruţa Kovesi - niciun şef de instituţie nu ar fi rezistat într-o ţară normală unui asemenea scandal în care, în fiecare zi, apar informaţii care măcar o suspiciune rezonabilă ar fi ridicat, ca să nu mai spunem că, în multe cazuri, avem de-a face chiar cu indicii temeinice.  

În această logică, preşedintele Iohannis este aplaudat când suspendă practic Constituţia. Pentru început, în cazul oamenilor politici, în cazul cărora, prezumţia de nevinovăţie nu trebuie să se aplice. „În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie aşa cum funcţionează în justiţie. Prezumţia de nevinovăţie funcţionează pentru o persoană care merge în faţa justiţiei, pentru un politician care merge în faţa poporului contează integritatea, adică să nu fie suspectat de nimic”, a spus şeful statului, făcându-se că uită că a beneficiat de prezumţia de nevinovăţie în justiţie, dar şi în politică, atunci când a candidat la prezidenţiale în plin proces pentru un verdict de incompatibilitate dat de Agenţia Naţională de Integritate. 

Din păcate, preşedintele, preocupat de jocul politic în perspectiva celui de-al doilea mandat, a ratat încă o dată să impună o dezbatere sănătoasă despre justiţie sau clasa politică. A ratat-o cum le-a ratat şi pe altele extrem de importante pentru fiecare român în parte, până la urmă, şi aş aminti, pentru început, doar vreo două: educaţie şi sănătate. 

Ca un indiciu al interesului prezidenţial pentru societate, n-aş pomeni decât faptul că în timp ce în Bucureşti câteva sute de persoane, între care şi ambasadorii Marii Britanii şi Spaniei, participau la un marş împotriva violenţei domestice, Klaus Iohannis tăia panglica şi remarca „investiţia extraordinară” într-un teren de golf în Teleac, Alba. Ca un detaliu statistic, în ultimii ani, peste 1.000 de femei au murit în România ucise în bătaie. 

Să cânte fanfara!

 

  

Citește și: