Sorina Ionaşc
Sorina Ionaşc
7605 vizualizări 29 oct 2013

Ca la şezătoare, aproape fără greşeală, cei 19 parlamentari din comisia specială pentru Roşia Montană şi-au dat întâlnire, în ultimele 40 de zile, cu miniştrii, instituţiile de specialitate ale statului, cu RMGC, ba chiar cu reprezentanţii bisericilor şi cu protestatarii. Aşa au aflat ei,de la ministrul Mediului, Rovana Plumb, că cel mai catastrofal scenariu în cazul exploatărilor de la Roşia are legătură cu Salmonella. Aşa au aflat de la minsitrul Şova că TVA-ul în România s-a întors la 19% şi că exproprierile ar trebui făcute fără drept de refuz. Şi tot aşa au aflat de la protestari de data aceasta că, în Apuseni, “până şi Hristos s-a dat jos de pe măgar”. În aceeaşi logică, şi noi, ziariştii care am stat zi lumină la „lucrările” comisiei speciale, am aflat că există mai multă cianură în migdale, cireşe sau cafea decât se va folosi la Roşia.

După cele 40 de zile de post, în care parlamentarii nu au avut voie să-şi exprime opinia faţă de proiect şi s-au poziţionat ca un arbitru care ţine scorul argumentelor pro şi al celor contra, aceşti 19 tuşieri au ajuns într-un impas. Nu au dat încă niciun raport şi nici nu-l vor da prea curând. “Proiectul este nesatisfăcător, legea nu va rămâne aşa”, a replicat preşedintele comisiei, Darius Vâlcov, promiţând că se vor aduce modificări substanţiale. Acelaşi Vâlcov, care a mai dat un vot negativ proiectului de lege pe vremea când era în comisia de administraţie a Senatului, explicând că îi e frică de riscurile care pot apărea atunci când se folosesc cianuri, fără însă a şti care sunt acelea.

Un joc de scenă, ar spune unii. Un joc “parşivel”, cum ar spune Crin Antonescu. Şi ar avea dreptate. Pentru că în toate aceste 40 de zile, parlamentarii din comisia specială au jucat la dublu, întocmai ca distinsul cuplu premier-deputat Ponta, care în calitate de şef al Guvernului a votat “pentru”, dar ca deputat va fi “împotrivă”. În comisie, interesaţi de audieri şi dezbateri. Au pus întrebări, au căutat răspunsuri, au aflat că există două instituţii ale statului (IGR şi ANRM) cu poziţii contrare, li s-a spus că există şi alte elemente care pot fi exploatate în scopuri comerciale (telur şi stibiu), dar pe care nu le poţi fructifica prin tehnologia propusă de RMGC. Au aflat acele detalii “secretizate” din faimoasa licenţă din 1999, dar şi lista cu persoanele publice care au fost plimbate prin Noua Zeelandă de RMGC.

Cu alte cuvinte, au ajuns în acel punct culminant, în care au aproape toate datele la îndemână pentru a putea întocmi raportul final, favorabil sau nu. Dar cum votul politic întotdeauna primează, mandatul comisiei a fost prelungit până se cade la o înţelegere.

PNL are de dat un vot “împotrivă”, PSD unul “pentru”. Şi cum în cadrul comisiei nu este o majoritate stabilă, proiectul risca să fie respins din start. Concluzia tuturor? „Modificăm radical proiectul!”. Atât de radical încât noul proiect are aproape aceleaşi articole ca cel trimis de Guvern, doar că în altă ordine.

Într-adevăr, parlamentarii au fost ascultători şi au scos din lege numele RMGC şi Roşia Montană. Doar că, suficient de atenţi, au ştiut să ascundă un articol prin care se precizează clar că acest proiect face referire la licenţa acordată RMGC, în 1999. Ba mai mult, îl declară de „interes public naţional deosebit” şi „de utilitate publică”, întocmai cum a dictat ministrul Şova, astfel încât exproprierile să fie făcute fără ca proprietarii să aibă drept de refuz, „ca în cazul drumurilor naţionale”.

Aşadar, la nivel de decizie, ne aflăm fix în acelaşi loc ca acum 40 de zile, când se anunţa înfiinţarea comisiei speciale pentru Roşia Montană. Cu mai multe informaţii pe masă, poate mai luminaţi, dar tot fără o decizie concretă. Întrebarea „de ce” nici nu-şi are locul, din moment ce chiar Victor Ponta a explicat că a trimis proiectul în Parlament ca să nu fie nici el, nici vreun alt ministru, responsabil de ce se va întâmpla. Şi atunci, de ce ar accepta parlamentarii să fie ei cei responsabili? Şi până PSD şi PNL nu pică la o înţelegere concretă, episodul Roşia Montană va fi mereu cu “to be continued” la sfârşit, chiar înainte de distribuţie. În rolurile principale, tot premierul şi deputatul Ponta, alături de căutătorii de aur de la Gold Corporation, cei 19 parlamentarii fiind nişte simpli figuranţi.

Citește și: