Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2509 vizualizări 2 mar 2018


Asharq al-Awsat (“Orientul Mijlociu”) e o cunoscută gazetă publicată la Londra, al cărei proprietar aparţine Casei Regale saudite şi care reflectă punctul de vedere al regimului de la Riyadh. Cu atât mai interesant că publică detalii ale Planului de Pace Trump israeliano-palestinian, cel despre doamna Nimrata Haley, ambasadorul american la Naţiunile Unite, declara că e ca şi redactat.

Înainte de a prezenta cele câteva detalii ale Planul Trump trebuie reamintit că Liga Arabă susţinea poziţia a două state, exprimată limpede în Iniţiativa de Pace din 2002: retrocedarea teritoriilor ocupate în 1967, în urma Războiului de Şase Zile (Iudeea, Samaria – respectiv Cisiordania – Înălţimile Golan şi Valea Iordanului), cu Ierusalimul de Est capitala Palestinei.  Între timp, Liga Arabă şi-a mai revizuit uşor poziţia, astfel că, în martie anul trecut, la cel de-al 28-lea summit care a avut loc în Iordania, s-a considerat că Iniţiativa din 2002 poate fi amendată, ceea ce a stârnit, fireşte, nemulţumirea liderilor de la Ramallah. (Despre spinoasa problemă a reîntoarcerii refugiaţilor – nimic).

Preocupaţi să sublineze “invaliditatea” deciziei-dictat din 6 decembrie privinde recunoaşterea de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului, miniştri de Externe ai ţărilor-fanion ale Ligii Arabe, întruniţi în prima săptămână a lunii ianuarie, au reafirmat obiectivul “recunoaşterii unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est, în graniţele din iunie 1967”.

Oricum, interesul faţă de soarta palestinienilor s-a diminuat sensibil, liderii arabi fiind concentraţi asupra propriilor interese în raport cu Administraţia Trump, al cărei obiectiv e de a-i concilia (contra cost) cu Israelul, cu care doar iordanienii şi egiptenii au tratate de pace.

Ce ar cuprinde, conform Asharq al-Awsat (care menţionează o sursă diplomatică… franceză) Planul Trump: două state,  Ierusalimul de Est capitală a viitoarei Palestine (demilitarizată), cu condiţia ca Oraşul Vechi să treacă sub protecţie internaţională, iar Zidul de Vest (“Zidul Plângerii”) să rămână sub control israelian. În Plan, graniţele nu le mai respectă pe cele de dinaintea Războiului de Şase Zile - Valea Iordanului şi marile aşezări ale coloniştilor evrei ar trebui să rămână sub suveranitate israeliană. Planul Trump ar mai cuprinde compensaţii pentru refugiaţi şi urmaşii lor, fără drept de reîntoarcere, şi 40 miliarde de dolari pentru dezvoltarea instituţiilor palestiniene.

Casa Albă a negat toate aceste informaţii, argumentând că nimeni nu se află încă în posesia acestui Plan. Aşa cum pare a arăta, conform foarte plauzibilelor frgmente date publicităţii a început să îngrijoreze ţările Ligii Arabe. Acesta e motivul pentru care s-au grăbit să-l facă public - teama de a nu fi impus înainte de a fi dezbătut, teamă pe care miniştri de Externe arabi şi-au exprimat-o la începutul acestei săptămâni, în cadrul întâlnirii de la Bruxelles cu şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini. Aceştia i-au cerut doamnei Mogherini să se angajeze într-un dialog cu Statele Unite pe marginea Planului de Pace Trump, pe care l-au calificat drept părtinitor cu israelienii şi inacceptabil pentru palestinieni.

Citește și: