Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6950 vizualizări 21 feb 2018
Minutul 1-3: Intră în Sala de Consiliu, marţial, ministrul Tudorel Toader, urmat la o respectuoasă distanţă de cinci secretari de stat care, pe o targă, poartă “Raportul privind activitatea managerială a DNA” (varianta scurtă – 7.843 de pagini bătute pe muche).
Minutul 3-9: Ministrul Toader explică jurnaliştilor, ziariştilor, gazetarilor, presei, media motivul pentru care s-a întors urgent, cu celeritate, grabnic, rapid, prompt, neîntârziat din Japonia, Ţara Soarelui-Răsare, pentru a prezenta, a face cunoscut, a înfăţişa, a etala, a susţine Raportul finalizat astă-vară. 
Minutul 9-56: Ministrul Toader expune, pe scurt, istoria şi compoziţia sake-ului (nihonshu), procesul de preparare, fermentarea multiplă a orezului, momentul convertirii în zahăr a mucegaiului koji, făcând un apel ferm la a nu se confunda cele două tipuri de sake, respectiv futsu-shu şi tokutei meisho-shu.  Precizează că această băutură poate fi sorbită obligatoriu în compania cuiva. Metafora tristeţii absolute, aşa cum apare în stampele clasice japoneze, e tocmai un personaj care îşi bea singur sake-ul, sake-ul amărăciunii…
Minutul 56: Din sală se aud glasuri impacientate - Raportul! Raportul! Decizia! Decizia!
Minutul 57-142: Ministrul Toader relatează emoţionat episodul războiului ruso-japonez declanşat în 1904, când întreg poporul a sprijinit armata japoneză, iar Conferinţa Naţională a Confederaţiei Caselor de Gheişe a decis imediat să se alăture iniţiativei, hotărând ca generoasele doamne să-şi doneze unul dintre cele trei straturi ale chimonoului….
Minutul 142: De la sediul DNA vine, pe surse, informaţia că Laura Codruţa Kövesi ar fi adormit în aşteptarea verdictului.
Minutul 142-143: Rumoare.
Minutul 143-177: Ministrul Toader vorbeşte despre fluierarii de zăvoi – păsările chidori de pe râul Kama – al căror nume nu trebuie confundat cu al frumoaselor spade din perioada Sengoku…
Minutul 177-180: Jurnaliştii scandează – Ra-por-tul, ra-por-tul! De-ci-zia, de-ci-zia!
Minutul 180-205: Ministrul Toader atrage atenţia asupra locului şi rolului, în populatul panteonul şintoist, al lui Ebisu, zeul ocrotitor al muncii cinstite…
Minutul 205-209: Un reporter acreditat la ministerul Justiţiei, care de la minutul 151 s-a târât spre pupitrul de unde cuvântează ministrul, se repede să-l strângă de gât. E oprit la timp şi convins să părăsească încăperea.
Minutul 209-230: Ministrul Toader precizează de ce apelativul  Kotoshironushi no kami, sub care ar mai fi cunoscut numitul Ebisu, nu pare a avea nici un suport istoric…
Minutul 230: Încins, afară, în frig, în bezna nopţii, explodează demn un car de reportaj.
Minutul 231: Operatorii se apucă să-şi strângă sculele, reporterii închid microfoanele, secretarii de stat iau pe loc repaus.
Minutul 232: Ministrul Toader începe să înşire cele şase sute de varietăţi ale florilor de sakura-no-ki.

Citește și: