Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1989 vizualizări 3 sep 2017

Discret, de la detectorul de minciuni al unei firme private, unde s-a prezentat în urmă cu trei zile, doamna Netanyahu a obţinut proba că spune adevărul. Deşi nici în Israel testul poligraf nu constituie o probă în Justiţie, soţia premierului apelează la acest gest disperat, pentru că ancheta care o vizează, spre deosebire de cele ale prim ministrului, e mai   mai aproape de finalizare. Canal 2 estima că, în circa zece zile, rechizitoriul Sarei Netanyahu va fi finalizat. Ea este suspectată de utilizarea frauduloasă a fondurilor de stat destinate reşedinţei premierului, de primirea de foloase necuvenite, falsificare de  documente şi abuz de încredere.

Poveştile penale sunt vechi. În 2015, reţelele israeliene de socializare confecţionau imagini precum cea de mai sus, atunci când s-a aflat că doamna Netanyhu valorificase pe bani frumoşi sticlele goale de la cabinetul premierului.

Sara Netanyahu stă de ceva vreme în topul celor mai urâte femei din Israel. Deşi, pe vremea când era stewardesă la El Al (astăzi e psiholog pediatru) şi îşi cunoscuse viitorul soţ, era chiar foarte frumoasă. Sunt destui care cred încă în faptul că toate belelele lui Bibi se trag de la Sara.

Cert e că premierul e din ce în ce mai furios pe “presa antisionistă” şi pe stânga politică, considerându-le vinovate de “persecuţiile” la care e supus el şi soţia sa. Nu s-a avut niciodată bine cu media, dar de câteva săptămâni, preluând sintagmele prietenului său Trump, l-a întrecut până şi pe preşedintele american în invective.

Ieri, ca şi săptămâna trecută, au avut loc demonstraţii în faţa locuinţei Procurorului General din orăşelul Petah Tikva, dar şi la Ierusalim şi la Tel Aviv. Sute de cetăţeni cer urgentarea anchetei împotriva prim ministrului, care trenează de 41 de săptămâni, cer demisia Procurorului General, strigă lozinci anti-corupţie şi cer încarcerarea lui Benjamin Netanyahu. Conform relatărilor Haaretz, există şi contramanifestanţi, în număr mic deocamdată, care răspund sloganurilor cu... “Opriţi lovitura de stat!”, dovadă că manipulările lui Bibi mai prind  încă la o anumită parte a populaţiei.

E greu de crezut, totuşi, că Sara Netanyahu va fi trimisă în judecată în următoarele două săptămâni. Pe 20 septembrie e  Ajunul Anului Nou (Rosh Hashana).  

Citește și: