25 vizualizări 16 mai 2010

Ce va fi din iunie? Nu pricep capitalismul ăsta de caterincă, oricât m-aş strădui. Preşedintele îşi donează salariul, senatorii şi deputaţii - aşijderea; miniştrilor li se bate obrazul să facă la fel. Dacă vor rămâne săraci lipiţi palatelor (Cotroceni, Victoria, Parlamentului), cui foloseşte? Se va reaprinde economia de la flama mărinimiei lor? Vor supravieţui amărăştenii cu pomeni? Până când?

Cine ar trebui să scoată ţara de pe buza prăpastiei? Ăia care au împins-o. Nişte criminali cu feţe de inocenţi, oriunde s-ar afla ei acum - la Putere sau în Opoziţie. Fiindcă trebuie să poarte un nume - deşi ar trebui să poarte un număr şi o ghiulea de picior - li s-a spus "politicieni". Au privirea aia sincer mirată care vrea să arate că s-au născut în noaptea de miercuri spre joia neagră când Băsescu a anunţat că nu mai sunt bani nici de pamperşi. Toţi se laudă că au soluţii. Dacă ar avea şi nu ne-ar face în continuare din vorbe, le-ar fi lipit deja pe gardul Cotrocenilor, ca să le vadă poporul, să citim şi să ne minunăm.

Când a rostit cuvântul frumos "solidaritate", nu cred că Premierul cel Mare s-a gândit că alde Vasile Acatastrofei ar trebui să dea mâna cu Videanu pe deasupra Programului de Guvernare. Dacă şi-ar fi călcat pe orgoliu, o zicea pe şleau: Guvernul Boc nu va reuşi singur să ne tragă la mal. (Premierul cel Mic a rămas cu un tic nervos: dă din foarfece. Sâmbătă a zis că pune tunurile pe evaziunea fiscală. Până acum n-a scos nici praştia). Probabil fiindcă aşteaptă să fie rugaţi cu lacrimi în ochi să se solidarizeze cu nefericiţii de la Putere, liderii Opoziţiei au tot timpul să abereze: vor anticipate. Să pronunţi astăzi cuvântul ăsta înseamnă: 1) să nu înţelegi cât e ceasul; 2) să ne crezi încă şi mai proşti decât am fost la ultimele alegeri. Cât poţi fi de mort după un portofoliu, ca să nu vrei să înţelegi că, dându-l jos de pe scăunel pe Boc, nu mai faci un joc politic, ci îţi asumi un rol în Tragedia Erorilor (ultimul act, în care criza socială pune România între parantezele istoriei, nu se ştie pentru câtă vreme)?

E trist să constaţi, la sărăcia care vine, câtă sărăcie în cap au cei care stau la coadă să ne salveze.

Citește și: