Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1732 vizualizări 18 nov 2017

Pe cine vizează Ziua Mondială a Săracilor? Papa defineşte sărăcia, identificându-i “miile de chipuri”: “marcate de durere, de marginalizare, de samavolnicie, de violenţă, de torturi şi de închisoare, de război, de privarea de libertate şi de demnitate, de ignoranţă şi analfabetism, de urgenţa sanitară şi de lipsa locului de muncă, de traficul de persoane şi de sclavie, de exil şi de mizerie, de migraţie forţată. Sărăcia are chip de femei, de bărbaţi şi de copii exploataţi pentru interese laşe, călcaţi în picioare de logicile perverse ale puterii şi banului”.

Ziua Mondială a Săracilor - o iniţiativă firească pentru Suveranul Pontif pentru care critica socială e una dintre temele recurente: “Invit toată Biserica, îi invit pe bărbaţii şi femeile de bunăcredinţă să-şi îndrepte privirea, în ziua aceasta, spre cei care îşi întind mâinile strigând după ajutor şi cerându-ne  solidaritate. Sunt fraţii şi surorile noastre, creaţi şi iubiţi de unicul Tată ceresc. Ziua aceasta intenţionează să-i stimuleze în primul rând pe credincioşi ca să reacţioneze la cultura rebutului şi a risipei, însuşindu-şi cultura întâlnirii. În egakă măsură, invitaţia este adresată tuturor, indiferent de apartenenţa religioasă, în scopul de a se deschide la comuniunea cu cei săraci, în orice formă de solidaritate, ca semn concret de fraternitate. Dumnezeu a făcut cerul şi pământul pentru toţi. Din nefericire, oamenii sunt cei care au aşezat graniţe, au ridicat ziduri şi ţarcuri, trădând darul originar destinat omenirii fără nici o excludere (…)

Din păcate, în zilele noastre, în timp ce se arată tot mai mult bogăţia sfruntată care se acumulează în mâinile câtorva privilegiaţi - şi adesea este însoţită de ilegalitate şi de exploatare ofensatoare a demnităţii umane – devine scandaloasă extinderea sărăciei la mari sectoare ale societăţii în toată lumea. În faţa acestei realităţi, nu putem rămâne inerţi şi cu atât mai puţin resemnaţi. În faţa sărăciei care inhibă spiritul de iniţiativă al atâtor tineri, împiedicându-i să găsească un loc de muncă, în faţa sărăciei care anesteziază simţul de responsabilitate, inducând  favoritismele, în faţa sărăciei care otrăveşte fântânile participării şi restrânge spaţiile profesionalităţii, dispreţuind astfel meritul celui care munceşte şi produce, în faţa tuturor acestora trebuie să răspundem cu o nouă viziune despre viaţă şi despre societate”.

Pe ce îşi fundamenteză Papa demersurile? Pe faptul că, aşa cum nu o dată a spus-o, săracii sunt, din perspectiva moralei creştine, ”adevărata comoară a Bisericii”.

Citește și: