Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
52937 vizualizări 15 dec 2016

Preşedintele Iohannis se grăbeşte să convoace partidele la „negocieri”, pe art. 85, din Constituţie, cu privire la „Desemnarea candidatului pentru funcţia de prim ministru”, înainte de validarea alegerilor din 11 decembrie.

PSD şi trupa de asalt „proDragnea-premier” susţin, foarte vocal, că votul popular, exclusiv, îl legitimează pe liderul social-democrat pentru funcţia de premier, indiferent de legislaţia în vigoare – o surprinzătoare punere la colţ a legii venind inclusiv dinspre preşedintelui Iohannis.

Parte a grupului social-democrat de susţinere decretează că, mai presus de orice lege, se află „textul Legii Fundamentale, care nu face referire la imposibilitatea ocupării funcţiei de premier a unui candidat care a suferit condamnări penale”.

Şi, peste toată hărmălaia, se abate în picaj Victor Ciorbea, „Avocatul poporului” anunţându-ne că are în vedere trimiterea la CCR a Legii nr. 90 din 2001 „Privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor”, pe o eventuală excepţie de neconstituţionalitate.

Moment în care, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, răspunzând unor întrebării jurnaliştilor, cu privire la demersul în cauză, ne trimite pe toţi la Constituţie, mai exact la Art. 3 – Investitura guvernului.  

În regulă, zic!

Şi am mers la legi şi Constituţie, de unde am aflat următoarele, pe care vă lăsăm să le studiaţi şi dumneavoastră, ca să nu spună cineva că încercăm să manipulăm opinia publică.

CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

Cap. 2 – PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

ARTICOLUL 85 – Numirea guvernului

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

…………………………………………………………………………………………………..

Cap. 3 - GUVERNUL

ARTICOLUL 103 - Investitura

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

ARTICOLUL 105 - Incompatibiltăţi

(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial.

(2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică.

ARTICOLUL 106 – Încetarea funcţiei de membru

Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.

LEGI

LEGEA 90 din 2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României si a ministerelor - (publicată în Monitorul Oficial nr. 164 din 2 aprilie 2001) – LEGE ORGANICA

CAPITOLUL I  Organizarea şi funcţionarea Guvernului

SECŢIUNEA a 2-a  Componenţa Guvernului

Art. 2. Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1).

…………………………………………………………………………………………………...

Art. 4. (1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu:

a) exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator;

b) exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizată în cadrul organizaţiilor cu scop comercial;

c) exercitarea de acte de comerţ, cu excepţia vânzării sau cumpărării de acţiuni ori alte titluri de valoare;

d) exercitarea funcţiei de administrator ori de cenzor la societăţile comerciale sau de reprezentant al statului în adunările generale ale unor asemenea societăţi ori de membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor naţionale şi societăţilor naţionale;

e) exercitarea unei funcţii publice în serviciul unei organizaţii străine, cu excepţia acelor funcţii prevăzute în acordurile şi convenţiile la care România este parte.

(2) Constatarea stării de incompatibilitate se face de prim-ministru, care va dispune măsurile necesare pentru încetarea acesteia.

LEGI ORGANICE - definiţie

O lege organică este un anumit tip de lege specială a sistemului juridic din România prin care se reglementează:

  • sistemul electoral; organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente;
  • organizarea, funcţionarea şi finanţarea partidelor politice;
  • statutul deputaţilor şi al senatorilor, stabilirea indemnizaţiei şi a celorlalte drepturi ale acestora;
  • organizarea şi desfăşurarea referendumului;
  • organizarea Guvernului şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării;

…………………………………………………………………………………………………..

  • celelalte domenii pentru care în Constituţie se prevede adoptarea de legi organice”.

Acum, după ce aţi citit, trageţi şi dumneavoastră o concluzie!

În ceea ce mă priveşte, nu cred că CCR va declara Legea 90/2001, sau articole ale acesteia, neconstituţionale. Ar putea crea, prin consecinţe, posibilităţi incontrolabile.

Ceea ce mai vreau să spun este că, toţi cei care nu înţeleg pe ce nisipuri mişcătoare păşeşte astăzi Europa, adâncind şi mai mult, şi mai grav, şi mai abrupt, starea de nelinişte şi degringoladă a populaţiei, vor răspunde, într-un fel sau altul, în faţa naţiunii, mai devreme sau mai târziu.

Altfel, sunt convins că, dacă Liviu Dragnea va înţelege situaţia în adevărata ei complexitate şi va nominaliza un candidat la funcţia de premier, altul decât propria sa persoană – evident, din PSD, sau agreat -, toată lumea va avea de câştigat.

În primul rând el şi partidul pe care îl conduce, pe termen mediu şi lung.

Citește și: