Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4157 vizualizări 8 mai 2019

Uniunea Europeană s-a împotmolit în propria neputinţă, cu un leadership mediocru, încleiată într-o birocraţie strivitoare şi supraremunerată.

Din păcate, nici Summitul de la Sibiu nu promite soluţii. Declaraţia de final, respectiv cele 10 angajamente ale liderilor Uniunii Europene, nu va fi mai mult decât o însăilare de bune intenţii, un exerciţiu retoric şi atât.

Tonul şi substanţa acestei Declaraţii pot fi regăsite, în avanpremieră, în declaraţia de astăzi a preşedintelui României - emfatică şi lozincardă: „Mâine, capitala Europei va fi în România. Mâine, Europa vine în România (sic!), la Sibiu. Acest Summit trebuie înţeles foarte bine şi importanţa lui pentru România şi pentru români. Europa vine în România, Europa vine la români (…). De aceea ne aflăm la Sibiu. Sibiul este un oraş european, un oraş deschis şi cred că acest lucru se va vedea şi mâine. Iar mâine, la Summit, vom arăta, noi, liderii Europei, vom arăta lumii că suntem uniţi, că ştim ce vrem, că vrem o Uniune puternică, unită, o Uniune care progresează rapid, o Uniune care ştie să-şi apere cetăţenii şi de pericolele din afară şi de pericolele dinăuntru, o Uniune care se implică pentru valori, pentru progres, pentru bunăstare şi pentru siguranţa cetăţenilor europeni (…). Întâlnirea noastră de la Sibiu, Summitul de la Sibiu este unul din cele mai importante momente din istoria recentă a Uniunii”.

Din păcate, „liderii Europei” nu se pot pune de acord în legătură cu ce vor pentru Uniunea Europeană, în cazul în care ştiu, iar concepte precum „unitate”, „valori”, „progres”, „siguranţa cetăţenilor” sunt goale de conţinut în lipsa unui proiect.

Mi-e teamă că am pierdut şansa ca, având preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, să articulăm un minimum de idei pentru viitor.

Chiar după ce i-am citit cartea, care nu mi-a lăsat nici o speranţă, încă aş  da orice să mă înşel că secretul cel mai bine păzit al preşedintelui României rămâne viziunea sa cu privire la viitorul Europei. 

Foto: Presidency.ro

Citește și: