Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2743 vizualizări 14 aug 2017

A mai făcut-o în noiembrie 2015: “Aş vrea să vă întreb (dar nu-mi răspundeţi cu voce tare, fiecare s-o facă pentru sine) câţi citiţi horoscopul în fiecare zi? De câte ori simţiţi nevoia s-o faceţi, gândiţi-vă la Isus”. A repetat-o în urmă cu câteva săptămâni: “Un creştin nu citeşte horoscopul ca să prevadă viitorul, un creştin nu întreabă o ghicitoare care se uită într-un glob de cristal sau în palmă (...). Un creştin se lasă condus de Dumnezeu, care ne poartă pe drumul spre împlinirea promisiunii Sale”.

Ieri a reluat tema: “Când nu ne agăţăm de cuvântul lui Dumnezeu, însă consultăm horoscopul sau ghicitorii în cărţi, atunci începe scufundarea noastră”.

Imaginea scufundării e din Evanghelia pe care a comentat-o (Matei 14, 22-33): Mântuitorul se rugase toată noaptea pe ţărmul Galileei, apoi s-a îndreptat spre barca Apostolilor, călcând pe ape. Pentru era furtună şi pentru că discipolii s-au speriat, nerecunoscându-L, Petru i-a strigat: “Doamne, dacă eşti Tu, porunceşte-mi să vin la Tine pe apă”. Fiul lui Dumnezeu i-a spus “Vino!” şi, fără să-şi consulte horoscopul, Sfântul Apostol Petru a păşit pe valuri. S-a poticnit la un moment dat, era să se scufunde, dar braţul lui Dumnezeu l-a ţinut la suprafaţă.

Comentariul Papei Francisc: “Barca simbolizează viaţa fiecăruia dintre noi, dar şi viaţa comunităţii bisericeşti, vântul potrivnic simbolizează greutăţile şi încercările. Invocaţia lui Petru -  Doamne, porunceşte-mi să vin spre Tine - şi strigătul său -  Salvează-mă, Doamne! - se aseamănă mult cu dorinţa noastră de a simţi apropierea lui Dumnezeu, dar şi cu teama şi angoasa care însoţesc momentele cele mai dure din viaţa noastră şi a comunităţilor noastre, marcate de fragilităţi interne şi de dificultăţi externe. În clipa aceea, lui Petru, nu i-a ajuns cuvântul sigur al lui Isus, ca o funie întinsă de care să se agaţe ca să înfrunte apele ostile şi învolburate. La fel ni se poate întâmpla şi nouă. Când nu ne agătăm de cuvântul lui Dumnezeu  ca să căpătăm mai multă siguranţă, consultăm horoscoape şi pe ghicitori şi astfel începem să ne scufundăm. Evanghelia de astăzi ne aminteşte că credinţa în Dumnezeu şi în cuvântul Său nu ne deschide un drum pe care totul este lin şi liniştit, nu ne scapă de furtunile vieţii. Credinţa ne dă certitudinea unei Prezenţe, prezenţa lui Isus, care ne ajută să trecem peste furtunile existenţei, ne dă certitudinea unei mâini care ne prinde ca să ne sprijine să înfruntăm necazurile, arătându-ne drumul când e beznă. Prin urmare, credinţa nu este o eschivare de la problemele vieţii, ci o susţinere pe drumul căruia îi conferă un sens”.

Creştinismul nu poate admite practicile astrologiei, fiindcă horoscopul, ale cărui previziuni ţin de fatalitate, înlătură liberul arbitru, premisa însăşi a oricărei Judecăţi. 

Citește și: