Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2628 vizualizări 21 sep 2017

Foarte slobodul la gură fost preşedinte al Iranului i-ar fi replicat preşedintelui Statelor Unite în acelaşi registru.   Hassan Ruhani şi-a păstrat eleganţa, speech-ul său de la tribuna Naţiunile Unite. 

Donald J. Trump spusese, de fapt, ceea ce voia să audă Netanyahu: că Acordul Nuclear  cu Iranul e o ruşine, că ţara lui nu-l poate respecta “dacă acoperă eventuala construţie a unui program nuclear. (...) Guvernarea iraniană ascunde o dictatură coruptă sub masca unei democraţii. A transformat o ţară prosperă, cu o bogată istorie şi cultură, într-un stat exploatator sleit ecomomic, ale cărui exporturi principale sunt violenţa, vărsarea de sânge şi haosul”.

Preşedintele Hassan Ruhani a comentat declaraţiile preşedintelui Trump, dar după ce a coborât de la tribuna ONU: “Retorica ignorantă, absurdă, plina de ură, doldora de afirmaţii ridicole şi nefondate, desfăşurată ieri în faţa acestei impunătoare  organizaţii, a fost nu doar nedemnă de a fi audiată în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite - înfiinţată pentru a promova pacea şi respectul între naţiuni – ci şi în contradicţie cu năzuinţele noastre în această instituţie internaţională de a aduce împreună guvernele pentru a combate războiul şi teroarea. Din păcate, unii au ratat această oportunitate unică (...). Iranul nu caută să-şi restaureze imperiul, să-şi impună altora religia oficială sau să exporte revoluţia [islamică] prin forţa armelor. Suntem atât încrezători în profunzimea culturii noastre, în adevărul credinţei, în tenacitatea şi longevitatea revoluţiei noastre, încât nu vom căuta să exportăm nici una dintre acestea în modul în care o fac neo-colonialiştii, cu cizmele grele ale soldaţilor. (...) Moderaţia constă în sinergia ideilor, nu în dansul săbiilor (aluzie la unul dintre momentele-cheie ale vizitei preşedintelui Trump în Arabia Saudită, n.m.). Moderaţia hrăneşte frumuseţea. Exporturile de arme letale nu sunt frumoase (aluzie la contractele semnate de preşedintele Trump la Ryiadh, n.m.). Pacea hrăneşte frumuseţea. Astăzi, noi [iranienii] ne aflăm în prima linie a luptei împotriva terorii şi a extremismului religios în Orientul Mijlociu, nu din motive sectare sau entice, ci din raţiuni etice, umanitare şi strategice”.

Imprevizibilul preşedintele Trump face, sub presiunea versatului premier Netanyahu, două greşeli majore în privinţa Iranului. Prima: anunţând modificarea sau anularea Tratatului Nuclear nu oferă celorlalţi co-semnatari – reticenţi oricum - o soluţie raţională, câtă vreme organismele internaţionale de supraveghere nu au semnalat vreo o abatere a Tehranului de la litera şi spiritul înţelegerii. A doua: retorica sa resentimentară şi belicoasă uneşte iranienii, apropiindu-i de regim inclusiv  pe contestatarii acestuia şi anulând astfel toate strădaniile americane de a construi o opoziţie solidă la regimul ayatollahilor, dovadă şi noua platformă  # ShutUPTrump. 

Citește și: