Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
31613 vizualizări 30 iun 2015

În meciul cu outsidera Čepelová, că Simona Halep nu s-a bucurat de jocul alb e puţin spus. A fost un soi de Miss Wimbledon Crispy – crispy de la crispare, nu de la being happy about how good you look.

Ceea ce m-a impresionat cândva la Mangusta (cum i-am zis în primul editorial despre ea, din august 2013) au fost încrederea în sine şi sângele rece cu care izbutea să supravieţuiască în situaţiile de joc dificile. Nu greşea şi îşi silea adversara să greşească. Parametrul ascuns al victoriilor Simonei era statistica „forced errors” ale adversarei.

Acum, cei doi ani trecuţi par un vis. Graficul de joc al Simonei în primul şi singurul tur la Wimbledon 2015 a fost cel al unei jucătoare obişnuite, de Top 50. Momente de joc foarte bun, lovituri câştigătoare, recuperări de excepţie, în special la începuturile de set, după care căderi „în groapă”, 7 servicii dublu greşite, şi în momente cheie, peste 30 de erori neforţate – în setul decisiv a reuşit să piardă un ghem pe propriul serviciu cu 4 greşeli de amatoare, la rând…

În sufletul Simonei s-a încuibat cel mai mare duşman al jucătorului de tenis: frica. Frica de înfrângere, frica de victorie, anxietatea care îi strânge stomacul, îi încordează muşchii aiurea, îi întunecă faţa, îi stinge privirea.

Odinioară, adversarele erau stresate de simplul fapt că intră pe teren cu Simona Halep, acum ea e cea care îşi pierde luciditatea în faţa unei jucătoare clasate în afara primei sute mondiale.

La precedentele înfrângeri, în faţa lui Lučić-Baroni şi Mladenovic, am încercat să identific punctele vulnerabile tehnic şi tactic în jocul Simonei. Acum, nu mai au rost astfel de observaţii. Jocul din mintea Simonei, the inner game, s-a frânt, şi când se întâmplă asta nu te mai ajută nici picioarele, nici mâinile, nici racheta. Psihicul ei trebuie reconstruit de la pământ, pentru că acolo este. Şi asta nu pot s-o facă nişte antrenori schimbaţi ca şosetele.

Altfel, Simona Halep poate să rămână doar un miez de stea căzătoare a tenisului românesc.

Citește și: