Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
18113 vizualizări 22 iun 2011

Aşa aş numi afecţiunea de care suferă dl preşedinte Băsescu.

În anii '70, românii vorbeau că Leana, când i se adresa lui 'nea Nicu, îi spunea "maiestate". Adică, mai e state, Nicule? Mai e state pe unde să-mi lăfăi mârţopenia, să-mi plimb blănurile zgardă la gât, să-mi pună castroane cu ciucur în cap pe la academii?

Câtă vreme a trecut drept un lider reformist antisovietic al blocului estic (confuzie gravă a Occidentului, omul era mai stalinist decât Kremlinul) Ceauşescu era invitat peste tot, avea priză internaţională. Fericit că face politică la nivel mondial, nu s-a concentrat să aplice pe românaşii lui ideile revoluţionare care-i treceau prin cap. Nenorocirea a început când n-a mai avut invitaţii decât de la Gaddafi şi Kim Ir Sen. Frustrarea în plan extern s-a revărsat la "intern", asupra cetăţenilor României. Atunci au început plata sfidătoare a datoriei externe, "sistematizarea" satelor, distrugerea Bucureştiului istoric, programul de alimentaţie raţională...

După 6 ani de mandat prezidenţial, pentru dl Băsescu nu mai e state, dacă or fi fost vreodată. Vă mai amintiţi de axa Washington-Londra-Bucureşti? De marea politică a Mării Negre? De "conflictele îngheţate" din foste republici sovietice? De cum rezolva dl Băsescu relaţiile cu Ucraina şi Moldova pe baza farmecului său personal în întâlnirile cu Iuşcenco şi Voronin (în cramă)? Aşa a sperat d-sa, dat fiind că intrarea în NATO şi în UE erau tranşate, să rămână în istorie, cu maiestate.

Astăzi, orice iluzie privind silueta internaţională a d-lui preşedinte e spulberată. Incompetenţa, incultura, neamprostia d-sale în materie de relaţii externe sunt limpezi pentru toţi liderii lumii civilizate. Cu excepţia premierului mascalţon lingător de îngheţată şi nu numai, nimeni nu l-a mai băgat în seamă de ani de zile.

Şi atunci, dl Băsescu îşi răzbună pe români. Îi regionalizează, îi reconstituţionalizează şi cine ştie ce idee îi mai vine mâine. Totul ca să rămână cu ceva în istoria României, dacă în cea europeană şi mondială nu se poate, după 6 ani de mandat sterp ca o seringă înfiptă în perete.

Nimic nu e prea de tot pentru asta: să avertizeze că alegerile anticipate ar fi un atentat la stabilitatea ţării, după ce ani de zile le-a propovăduit ca unică soluţie, să târguiască numărul de camere ale Parlamentului, votat prin referendum, ca şi cum ar fi moşia lu' tatăl d-sale, să-i insulte pe liderii opoziţiei, după ce i-a invitat la consultări, folosindu-se de cadrul oficial al pupitrului cu steaguri tricolore de la Cotroceni, nu la vreun interviu pe la vreo televiziune.

Îmi pare rău pentru dl preşedinte Băsescu, dar când îl aud vorbind de regionalizare ca şi cum până ieri mii de români năvăleau zilnic în stradă strigând că nu mai pot suporta judeţele, şi de ştergerea din Constituţie a prezumţiei de licit pentru avere, ca şi cum asta ar fi oprit organele până acum să-i umfle pe "guşaţi" şi să le confişte averea pe baza legislaţiei existente, nu mă mai înspăimântă nici chiar când se răspică privindu-ne chiorâş: "Cert e că se va face!". Taman atunci îl văd limpede, peste ani, într-o "Cireşică" electronizată a viitorului, povestind, cui stă să-l asculte, ce Românie a vrut el să facă pe când era preşedinte...

P.S.

Ca să-i scutesc de osteneală pe fanii d-lui Băsescu, la fel de iuţi cu insultele ca d-sa, mai spun o dată că nu sunt împotriva scoaterii licitului averii din Constituţie, mi se pare corect ca oricare cetăţean să fie dator să explice organelor în drept cum şi-a dobândit fiecare bănuţ şi să-i fie confiscat tot ce nu poate justifica. Refuz însă să mă las prostit cu ideea că, odată adoptată această modificare a Constituţiei, puhoaie de bani rezultaţi din confiscarea averilor hoţilor şi corupţilor se vor prăvăli peste simplii cetăţeni. Adică, singurul lucru pe care îl doreşte crezut dl. Băsescu în perspectiva alegerilor. E suficient doar să stăm o clipă şi să gândim: pe baza zisului articol din Constituţie sunt liberi şi se bucură netulburaţi de averile lor uriaşe toţi indivizii pe care i-am văzut mai întâi plimbaţi la televizor în cătuşe?

Citește și: