Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1466 vizualizări 26 mai 2018

Când s-a trezit, vineri, era clar că dormise scurt şi agitat. Şi, până să-şi dreagă vocea, s-a pomenit cu dantura înfiptă în jugulara lui Băsescu.

Nefericitul Băsescu îşi arogase dreptul de a vorbi, inclusiv despre necesitatea apariţiei în piaţa politică a unei alianţe a partidelor de dreapta.

Bine, sigur, nici Băsescu nu dăduse o gaură nouă la macaroană cu remarca lui, chestiunea abordată fiind, de câţiva ani, discutată, analizată, cerută, invocată, implorată de-abinelea.

Atâta doar că băieţii ăştia de la dreapta s-au născut, toţi, cu mâna pe sceptru.

Şi, ca şi când nici măcar unul nu şi-ar fi notat ce li s-a-ntâmplat în 2016, o iau, din nou, de la capăt: iar a venit Cioloş cu himera lui, iar s-a proptit Orban în senectutea partidului, iar a apărut Nicuşor Dan, ca un decongelat, după vreo doi un an de îngheţ, brusc şi derutant, în mijlocul unui scandal de taximetrişti, mă rog, toţi liderii traşi pe dreapta din te miri ce…

Şi, chiar atunci, în ziua aia, s-a trezit şi Băsescu să vorbească de combinaţia dreptei: "M-aş referi la europarlamentare care va fi un dezastru pentru partidele de dreapta dacă nu va fi găsită o soluţie politică”, zice el, tautologic. Şi mai zice: „Fiecare va încerca să obţină ceva mai mult decât data trecută. Europarlamentarele vor fi un test important. (...) Trebuie o mare alianţă pe dreapta în care să intre toate partidele parlamentare şi cele neparlamentare care au două-trei procente. De exemplu, platforma lui Cioloş. Altfel lăsăm PSD-ul la guvernare încă un mandat" - (unde l-am adus eu, cu doi câte doi dintre-ai mei, şi cu toate rateurile pe care le-am dat, şi cu toate celelalte, pe care le-am luat – n.a).

Şi-l pune Necuratul să facă şi o glumă: „Doi oameni nu pot fi liderii unei astfel de alianţă. Eu, că nu vreau şi Orban, pentru că nu poate. Gata, după mandatul ăsta îmi închei activitatea politică”.

Şi atunci, Ludovic a luat foc, s-a derutat şi s-a năpustit peste el, ca peste cel mai feroce lider al actualei puteri.

Că el nu crede că Băsescu ar fi „cel mai bun promotor al unei astfel de idei”; că simpatizanţii liberali în resping pe Traian Băsescu „în proporţie de 80 la sută”; că orice atingere a liberalilor de Băsescu „nu face decât să ne îndepărteze cetăţenii”; că Băsescu ar face bine „să meargă să scrie cărţi, să ţină conferinţe, să lase politica activă”; că tot ce face Traian Băsescu acum „nu face altceva decât să facă rău oricărei forţe care se luptă cu adevărat cu PSD''.

Doamne fereşte!

Domnul Orban, dar nu de Băsescu era vorba domnule, ci de alianţă! Vrei sau nu vrei alianţă? Vrea PNL în vreo alianţă care să dea forţă dreptei, sau fiecare moare singur? Pentru că, dacă ai sperat, şi o secundă, să ajungi la guvernare după o eventuală suspendare a Vioricăi, pe motiv de plângere, te-ai înşelat amarnic!

Nu-i mai bine să se aşeze toată dreapta la masă? Să discute, să negocieze, să construiască, să se omogenizeze în aceşti doi ani care au rămas şi să constituie, până la sfârşit, o alternativă solidă, curată, inteligentă şi educată, la guvernare?

Să ştim că, măcar o dată în 30 de ani, poate fi şi dreapta în stare să se înţeleagă şi să construiască politic, pe un fundament sănătos?! Da sau nu?

 

Citește și: