Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2809 vizualizări 2 iul 2019

Emmanuel Macron a avut dreptate ieri, iar situaţia a rămas neschimbată şi astăzi: „Câtă vreme nu ne-am reformat medoda guvernmentală, nu vom putea fi credibili la nivel internaţional şi nu vom putea extinde Uniunea Europeană. Nu putem avea o lume din ce în ce mai violentă pe subiecte geopolitice, climatice, cu democraţii iliberale sunt în curs de afirmare, şi să fim un club de 28 care se reuneşte fără să decidă vreodată. Să fim serioşi! Şi concetăţenii noştri văd asta! Deci, depinde de noi să ne mişcăm. Trebuie să ne schimbăm regulile! Îmi voi depune toată energia în acest scop (...). Am să refuz orice formă de extindere, înaintea unei reforme profunde a funcţionării noastre instituţionale, pentru a avea acel spirit de seriozitate. Nu suntem serioşi procedând astfel, nu ne putem petrece atâtea ore în vorbărie!”.

(Cred că preşedintele Iohannis se simte confortabil şi la Bruxelles. O să spuneţi: e firesc, reprezintă o ţară mută şi marginală. Imaginea Uniunii Europene pe care ne-a oferit-o preşedintele României în ultima sa scriere e una de turtă dulce).

Macron s-a lansat En Marche cu o viziune subordonată unui proiect de ţară, ştiind bine că „a alege preşedintele Franţei înseamnă a-l alege pe cel care se va aşeza, în numele Franţei, la masa Consiliului European”. A ştiut unde se duce şi ce are de făcut pentru a onora măreţia patriei sale (despre care vorbeşte cu entuziasmul lui de Gaulle).

A spus-o într-o carte exemplară („Revolution”, Scribe Publications 2017) şi o repetă de atunci cu obstinaţie: „proiectul părinţilor fondatori [ai Uniunii Europene] s-a împotmolit în proceduri. S-a pierdut în tratate. S-a rătăcit din lipsă de viziune (...). Uniunea Europeană a început să lâncezească din cauza noastră, a tuturor. Este vizibilă acum, peste tot, un fel de epuizare a ideilor şi a metodelor. Un sistem complet, care-şi dă duhul şi se învârte în gol. Întâlnirile la vârf ale şefilor de stat şi de guvern au ajuns nişte caricaturi; în spatele uşilor închise se repetă marile principii şi se mai schimbă câte un cuvânt în câte o declaraţie, pentru a nu se relua întocmai textul reuniunii precedente. Un sistem rupt de lume şi de realitate”.

Un sistem ghidat de o cabală a mediocrilor şi servit de o birocraţie aiuritoare.

Citește și: